Kédezz – felelek Putyinnal

December 20-án Vlagyimir Putyin orosz elnök majdnem rekordhosszúságú sajtótájékoztatót tartott, amely során válaszolt az újságírók bármely kérdésére. A legfontosabb kérdések között felmerültek kül-, bel- és gazdaságpolitikai kérdések, amelyek talán még a hasonló jellegű szereplésekhez és improvizációhoz szokott Putyint is megizzaszthatták.

Putyin több mint 1000 oroszországi és 200 külföldi újságíró össztűzébe került csütörtökön, és olyan kényes témákról kellett beszénie, mint az Oroszország USÁ-val való kiéleződő kapcsolata, az orosz ellenzék tevékenysége, valamint a hangos korrupciós botrányokkal kapcsolatos nyomozások. Az elnök szintén elmondta, hogy az egészsége romlásáról szóló pletykák csak a politikai ellenfeleinek kedveznek, mivel kétségbe akarják vonni a hatalom munkaképességét, valamint hogy nem lát rendszerbeli hibákat a munkájában. Panaszkodott, hogy nincs ideje az emlékiratait írni.

A Magnyitszkij-ügy

A sajtótájékoztatón Putyin támogatásáról biztosította azokat a képviselőket, akik megszavazták a második olvasatban elfogadott Gyima Jakovleva törvényt, de felhívta a figyelmet, hogy gondosan kell megfogalmazni a dokumentumot, valamint elvégezni a norma-kontrollját, nehogy már meglévő megállapodások rendelkezéseibe ütközzön, különösen az amerikai külügyminisztériummal kötött megállapodáséiba.

A „Novaja Gazeta” újságírójának felvetésére, arról, hogy a kiadvány 100 ezer aláírást gyűjtött a törvény ellen, Putyin úgy válaszolt, hogy az ügyet az Állami Duma feladata megvizsgálni.

Az elnök szerint Szergej Magnyitszkij halála a fegyházban kiváltó ok volt Washingtonnak, hogy elfogadják az úgynevezett Magnyitszkij-törvényt, amelyet a Duma nem hagyhatott válasz nélkül. Elismerte, hogy bárminemű antiretorika, az USA ellen is kártékony, de ebben a helyzetben Oroszországnak válaszolnia kellett.

Putyin kifejtette, hogy nem helyes, hogy Amerika kettős mércét alkalmaz a saját és az oroszországi emberi jogsértésekkel kapcsolatban.

A téma kapcsán az elnök kitért Mihail Hodorkovszkij ex-JUKOSZ igazgató ügyére is, akinek 13 éves ítéletét december 20-án két évvel 11 évre csökkentettek. Putyin szerint ez az orosz törvényhozás liberalizációjának gyümölcse. Jó egészséget kívánt Hodorkovszkijnak, aki 2014 októberében szabadulhat majd.

A Bolotnoje ügy

Putyin szintén kommentárt fűzött a tavaly májusban a Bolotnoje téren zajló tüntetések utáni bűnügyi nyomozáshoz, amellyel kapcsolatban kifejtette, hogy ő ellenzi az ellenzéki gyűléseken résztvevők letartótatását, de szerinte azokat, akik megtámadják a rendőröket, felelősségre kell vonni.

Ehhez hasonlóan, a zavargások megszervezőit bíróság elé kell állítani. Putyin Givi Targamadze grúz politikust hozta fel konkrét példaként, aki szerinte orosz állampolgárokat próbált és próbál terrorakciók végrehajtására felbújtani, valamint a hatalom átvételére.

Sikkasztás a Belügyminisztériumban

Az újságírók szintén nagy érdeklődést mutattak egy az előző ügyekhez hasonlóan hangos botránnyal kapcsolatban. A média ugyanis az ügyben gyanúsított Jevgenyij Vasziljev fegyházból házi őrizetbe való áthelyezését a nyomozás fokozatos lezárásának jeleként értékelte.

Putyin erre úgy reagált, hogy ez nem az ügy egyszerű lekapcsolását jelenti, és a nyomozás megfelelő módon le lesz zárva, ahogy az más ügyekben is történni fog.

Hozzátette, hogy a volt védelmi miniszter, Anatolij Szergyukov is felelősségre vonásra kerül, ha bebizonyosodik részvétele a minisztériumi ingatlanokkal való üzletelésben, amely ügy kipattanása után egyébként lemondott.Putyin kijelentette, hogy a bírósági tárgyalás igazságos lesz, és nem mások kénye-kedve szerint születik majd ítélet.

Mi a véleménye a külpolitikáról, elnök úr?

Egy tbiliszi tv-csatorna munkatársa arról kérdezte Putyint, hogy mikor jelenik meg a grúz bor és ásványvíz az orosz boltok polcain. Az elnök erre válaszul elmondta, hogy Oroszország a WTO szabályozásnak megfelelően beengedi a grúz termékeket a piacára, és ez nem lehet átpolitizálva. Nem zárta ki lehetőségét egy az új grúz miniszterelnökkel, Bidzina Ivanisvili-vel való találkozónak sem, de elmondta, hogy ezt jól elő kell majd készíteni, és pozitívan kell hogy záródjon.

Putyin azt sem szeretné, hogy a Lech Kaczynski lengyel miniszterelnök halálát okozó baleset kapcsán folytatott nyomozás politikával átitatott legyen. Kijelentette, hogy a Nyomozóbizottság köteles megválaszolni a társadalom tragédiával kapcsolatos kérdéseit, és különösen Lengyelország részéről, amely már többször kérvényezte a repülőgép roncsok átadását, hogy saját vizsgálatot is lefolytathasson.

A szíriai helyzetről Putyin úgy nyilatkozott, hogy Basar Aszad rezsimjének sorsa nem aggasztja Moszkvát, de egy fegyveres hatalomváltás nem lehet hatékony, és nem szolgálja sem a szír nép, sem a régió érdekeit.

És hogy vélekedik önmagáról?

Az újságírók nem tartózkodtak a személyes életre vonatkozó kérdésektől sem, hiszen Putyinnak is megvan a személyes véleménye a politikához és gazdasághoz kevésbé kapcsolódó témákról is.

Az újságírók természetesen az elnök betegségéről terjengő pletykákról is kérdezték Putyint, aki azt állította, hogy ezek a hamis információk csak a politikai ellenfeleinek jönnek kapóra, akik alá akarják ásni a hatalom legitimitását és cselekvőképességét. „Az egészségről szóló kérdésre csak hagyományosan tudok válaszolni – ne várják ki” – fogalmazott a látszólag teljes erejében lévő államfő.

Egy másik újságíró a lányairól kérdezett, és hogy nem nagyszülő-e már. „Minden rendben van a gyermekeimmel. Moszkvában vannak. Tanulnak és dolgoznak. Minden rendben a magánéletükben, és a szakmai fejlődésükben is. Büszke vagyok rájuk.” – fogalmazott Putyin, elhallgatva, hogy van-e már unokája.

A saját munkájáról elmondta, hogy nem lát rendszerjellegű hibákat abban, amelyeken változtatna. Elismerte, hogy követett el hibákat, de azok véleménye szerint nem létfontosságúak voltak. A négy éves miniszterelnöki munkáját nagyon pozitívnak ítélte.

Hozzátette, hogy memoárt szándékozott írni, de még arra sincs ideje, hogy lediktálja amit közzétenne.

Humorbomba a végére

A konferencia végén a komoly kérdések és válaszok mellett a poénra is jutott idő, és így került szóba Gerard Depardieu híres francia színész is. Depardieu a magas adókra hivatkozva visszaadta francia állampolgárságát, amire Putyin úgy felelt, hogy ha a színész esetlegesen orosz útlevelet szeretne kapni, akkor megkapja. Ez egy eldöntött kérdés.

A több mint 4 órán át tartó sajtótájékoztató végén, amely egyébként majdnem hosszabbra nyúlt az előző rekordjánál, Putyin azon viccelődött, hogy a „találkozónkat lezárni, csak úgy mint a lakásfelújítást – lehetetlen, csak szüneteltetni lehet”.

A sok izzasztó kérdés ellenére az elnök megköszönte a média képviselőinek az „esemény felé tanúsított pozitív hozzáállásukat”, valamint szabadkozott, hogy nem mindenki kérdésére tudott válaszolni, vagy hogy „nem úgy válaszolt, ahogy várták”.

Tóth I. Dávid

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »