Kétnyelvű táblák Szabadkán: ombudsmani kifogások

A szabadkai utasforgalmi szervezet  turisztikai- és borutakat jelző tábláin nem szerepelnek a város területén élő nemzeti kisebbségek nyelvén a megnevezések.

Miután a szabadkai utasforgalmi szervezet kihelyezte a turisztikai- és borutakat jelző táblákat a község területén, amely projekt a város mintegy 3.5 millió dinárjába került, megérkezett a tartományi ombudsman levele, amelyben azt javasolja, hogy ezeken a táblákon a szerb mellett, a város területén élő nemzeti kisebbségek nyelvén is szerepeljenek a megnevezések.

A javaslat szerint a szerb szöveg alatt vagy mellett, ugyanolyan betűtípussal és –mérettel fel kell tüntetni a megnevezéseket a kisebbségek nyelvén is.

A javaslat nyomán megvalósított intézkedésekről a Turisztikai Szervezetnek 15 napon belül jelentést kell tennie az ombudsmannál.

Egyébként a biztos Darko Sarić Lukendić, a Horvát Nemzeti Tanács végrehajtó-bizottsága elnökének megjegyzésére reagálva küldte meg javaslatát. Sarić Lukendić konkrétan arra hívta fel az ombudsmani iroda figyelmét, hogy újonnan kihelyezett táblákon csak szerbül, cirill betűkkel és angolul vannak feltüntetve a megnevezések, holott Szabadka területén a szerb mellett a magyar és a horvát nyelv is hivatalosnak számít – írja a subotica.com.

Kitekintő / Vajdaság Ma

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »