Pert nyert az egyik figyelmeztetésben részesített magyar professzor

Pert nyert a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) ellen Brassai Attila professzor, akit márciusban az egyetem vezetősége lojalitás hiánya címén írásbeli figyelmeztetésben részesített.

Brassai Attilát azért vonták felelősségre, mert 2011 novemberében az Európai Parlament (EP) frakcióközi kisebbségi munkacsoportjának meghívására előadást tartott Strasbourgban a MOGYE román többségű vezetősége és a magyar tagozat között kialakult konfliktusról.

A Krónika című napilap hétfői tudósításában kiemelte, hogy a marosvásárhelyi törvényszék – egyelőre nem jogerős – ítélete az első, amelyben a bíróság elmarasztalta az egyetemet.

A Brassai Attila jogi képviseletét ellátó Kincses Előd ügyvéd véleménye szerint sokat nyomott a latban az, hogy az EP kisebbségi munkacsoportjának társelnökei, Francois Alfonsi és Gál Kinga átiratban kifogásolták a marosvásárhelyi egyetem kisebbségellenes gyakorlatát, és felhívták a figyelmet az európai értékek tiszteletben tartására.

Brassai Attila – aki az önálló magyar nyelvű állami egyetem létrehozásáért küzdő Bolyai Kezdeményező Bizottság elnöke is – mérsékelt derűlátással nyugtázta az ítéletet. Elmondta, az egyetem román és magyar vezetői közötti megállapodás következtében valamelyest megváltozott a hangulat, de úgy vélte, „a régi reflexek még mindig működnek”.

A MOGYE-n 2011-ben alakult ki éles konfliktus az egyetem román vezetősége és magyar tagozata között, mert az egyetem az intézményi autonómiára hivatkozva nem kívánta életbe léptetni a 2011-ben hatályba lépett oktatási törvény magyar szempontból fontos előírásait.

A konfliktus 2012 májusában hozzájárult a jobboldali Ungureanu-kormány bukásához.

2012 szeptemberében Victor Ponta miniszterelnök jelenlétében kezdődtek meg a tárgyalások az egyetem vezetői és magyar oktatói között. Az ezek eredményeként létrejött hétpontos kompromisszumos megállapodást a magyar tagozat vezetői elfogadták.

Kitekintő / mti.hu

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »