Meghirdette a harmadik intifádát egy új palesztin szervezet

Új szervezet alakult Ciszjordániában, hogy megindítsa Izrael ellen a harmadik infitádát, vagyis a palesztin felkelést.

A Nemzeti Egység Brigádjai nevű szervezet alakulásában kulcsszerepet játszottak a Palesztina ENSZ státuszának felértékelése óta zajló összecsapások az izraeli biztonsági erőkkel. A Nemzeti Egység Brigádjainak tagjai között egyaránt jelen vannak a mérsékelt Fatah, az iszlámista Hamász, az Iszlám Dzsihád és a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) nevű szervezet tagjai. 

A több honlapra szombaton feltöltött, mintegy négyperces kiáltványuk szerint „ez a harmadik intifáda kezdete, amely Hebron szívéből indult és szétterjed egész Palesztinában.”

Üzenetükben arcukat palesztin kendőkkel és fekete maszkokkal eltakaró képviselőik katonák elrablásával fenyegették meg a zsidó államot. „Ha Izrael palesztinokat öl, akkor cserébe azok is ölni fognak és vasököllel sújtanak le”- hangzott el. 

Videójukon bejelentették, hogy támogatják Mahmúd Abbász palesztin elnök ENSZ- ben folytatott diplomáciai erőfeszítéseit, de nem adnak fel egy centimétert sem Palesztina a (Földközi) tenger és a (Jordán) folyó közé eső földjéből, vagyis igényt tartanak Izrael teljes területére.

Közvetlen követeléseik között szerepelt az izraeli útelzáró és ellenőrző pontok fölszámolása Ciszjordániában, a palesztin foglyok szabadon engedése az izraeli börtönökből, Izrael teljes visszavonulása a palesztin földekről, továbbá a palesztin vámbevételek átutalása és a Gázai-övezet átkelőhelyeinek megnyitása. 

Az első izraeli megszállás elleni palesztin intifáda, vagyis felkelés 1987 decemberétől 1993-ig, az oslói egyezmények megkötéséig tartott, a második pedig 2000 szeptemberében kezdődött és körülbelül 2005-ben ért véget a palesztin területeken. 

mti

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »