Tiltakozó civileket ölt a dél-szudáni hadsereg

Kilenc ember életét vesztette, amikor a dél-szudáni hadsereg tüzet nyitott fegyvertelen tiltakozók egy csoportjára.

A dél-szudáni Wau városában állítólag a hadsereg tagjai lőttek fegyvertelen tüntetők egy csoportjára, melynek eredményeként kilenc ember a helyszínen életét vesztette, írja az al-Jazeera.

Az ENSZ dél-szudáni missziója (UNMISS) nyomozást rendelt el a december 8-án történt eset kapcsán, amelyben az erőszak használatának jogosságát vizsgálják. „Kilenc civil meghalt és számos sérült is van a tüntetők és a biztonsági erők közti összecsapásban”- áll a szervezet jelentésében. A történteket a tömegből valakinek sikerült mobiltelefonnal megörökítenie. A felvételen jól látszik, hogy a fegyver nélküli civilekre egyszer csak golyózáport zúdítanak a katonák, az emberek szétszélednek, majd többen a földön maradnak. A tiltakozók azért vonultak utcára, mert a megyei tanács központját állítólag a városon kívülre akarják költöztetni. Az általuk emelt úttorlaszokat akarta lebontani a hadsereg, amikor a tragikus eset történt. Ateny Wek, a Civil Society Alliance szóvivője szerint az áldozatok száma növekedett, miután két sebesült a kórházban belehalt sérüléseibe. „Barbár cselekedet volt, hogy a karhatalom éles lőszert használt. Az emberek békésen meneteltek az állami épület felé. Erre több szemtanú is van”, nyilatkozta Wek a Reuters hírügynökségnek.

A dél-szudáni kormány már jó ideje próbálja megreformálni a biztonsági szolgálatát a tavaly júliusi függetlenedés óta. A dél-szudáni hadsereget ráadásul gyakran vádolják meg emberi jogi szervezetek a civilek elleni erőszakos fellépése miatt. A függetlenedés óta eltelt időben az ENSZ adatai szerint, közel 2400 ember vesztette életét.

Bognár Bálint

Friss hírek