A németeken bukik el Silvio Berlusconi kampánya

A volt olasz miniszterelnök, Silvio Berlusconi ismét politikai babérokra kíván törni. Bár tavaly novemberben lemondott posztjáról, és az idei év során is többször kijelentette, nem kíván visszaülni a miniszterelnöki székbe, most mégis pártja, a Szabadság Népe (PdL) jelöltjeként ad nyilatkozatokat, kampányát pedig nem másra alapozza, mint a németek lejáratására. Olasz felmérések szerint a taktika nem vált be, az olaszok ugyanis hálásak a németeknek.

A németellenes hangulatkeltés nem vezet célra

Silvio Berlusconi lehetetlen kampányba kezdett hazájában. Először az írott sajtóban, majd nyilvános nyilatkozataiban is azt fejtegette, hogy az olasz válság legfőbb oka nem az ő politikájában keresendő; mindenért a németek a felelősek. Szerinte a hanyatlás akkor kezdődött az ország gazdaságában, amikor körülbelül egy évvel ezelőtt a német állam arra kötelezte a német bankokat, hogy olasz államkötvényeket adjanak el a piacon. Berlusconi tehát kitart álláspontja mellett: nem ő a bűnbak, hanem a német kormány, amely hegemóniára törekszik.

„Tény, hogy az olaszok közel 60 százaléka tartja súlyosbító körülménynek a szigorú gazdasági lépéseket és a megszorításokat, emellett azonban csak egy szűk réteg érez gyűlöletet a németekkel szemben” – mondja a Demopolis közvéleménykutató intézet főnöke, Pietro Vento. Véleményét az olasz politológus, Franco Cazzola is osztja, aki kijelentette: „Berlusconi elveszítette a realitásérzékét; így biztosan nem fog sikert elérni”.

Állításukat mi sem igazolja jobban, mint a megnövekedett érdeklődés Németország és a német nyelv iránt. Szakértők szerint ez azzal is magyarázható, hogy a napokban lemondott kormányfő, Mario Monti előszeretettel emlegette a németeket, mint követendő példát. „Az Olaszországban működő Goethe Intézetek egyre látogatottabbak, soha nem volt még ennyi hallgatójuk, mint most. Idén 20 százalékkal többen tanulnak németül a korábbi évekhez képest. Ez a szám nem azt mutatja, hogy németellenes hangulat uralkodna az országban” – nyilatkozta a római központ vezetője, Susanne Höhn. 

Az olasz ifjúság németül tanul, nem angolul

A Goethe Intézet munkatársai kíváncsiak voltak rá, mivel magyarázható a megnövekedett hallgatói létszám. A diákok körében készített felmérés egyértelműen kimutatta: azért tanulnak németül, hogy Németországban munkát vállaljanak. A legtöbb olasz fiatal szerint Németország „az ígéret földje”, „a lehetőségek hazája”, „egy olyan ország, ahol nyugalomban és boldogan élhetnek és dolgozhatnak”.

A nápolyi intézet hallgatói közül sokan azért járnak az órákra, hogy addig is kiszakadjanak az olasz valóságból. A helyi rendőrnő, Ornella Della Libera ugyancsak negatívan látja a jelent és a jövőt: „Olaszországban hatalmassá duzzadt a bűnözés, amelynek gyakran a gyerekek az áldozatai. A helyzet itt, Nápolyban a legsúlyosabb. Nagy kihívás mind a szülők, mind a rendőrök számára, hogy segítséget nyújtsanak a kiskorúaknak. Ezért Berlusconi a felelős. Nem csoda, hogy sokan a német demokrácia után áhítoznak”. 

Nápoly polgármestere, Leoluca Orlando nem Berlusconi pártjának a tagja. „A választási kampánya egyszerűen nevetséges. Ezzel nem fog szavazatot szerezni” – véli Nápoly első embere. „Berlusconinak észre kellene vennie, mi mindent tett értünk Monti és a német állam. Amit ő (Berlusconi) egy évtized alatt sem tudott megcsinálni, nekik rövid időn belül sikerült. Én nem tapasztalok semmilyen németellenes hangulatot Olaszországban, Európát pedig megbecsüljük.” Orlando azt is hozzátette, hogy szerinte a 76 éves politikusnak szüksége van egy kreált ellenségre a győzelemhez, ezért támadja Angela Merkelt. 

Berlusconi „ciki” az olaszoknak

Az olasz vállalkozók szerint Berlusconi politikája őrültség és teljesen alaptalan. Ők a németekben és Montiban bíznak, Angela Merkelt pedig „fényoszlopnak” titulálják a válság sötétjében.

Berlusconi, a tóga partik „fővédnöke” mindezzel mit sem törődve lelkesen szervezi stábját a jövő évi választásokra. Mint médiamágnás és fociguru nem adja lejjebb a celebritásoknál, így olasz sajtóértesülések szerint az AC Milan és a Mediaset TV-csoport embereiből kerülnek ki a Berlusconi-kormány jelöltjei. Olyan nevek merültek fel eddig a témával kapcsolatban, mint a két híres focista, Paolo Maldini és Franco Baresi, illetve Gerry Scotti, Olaszország legismertebb showműsorainak vezetője.

A legtöbb olasz állampolgár már ennyi hallatán is fogja a fejét; nem szégyellik bevallani: Berlusconi bizony cikivé vált számukra. Elegük van a botrányokból és abból, hogy a nemzetközi sajtó rajtuk nevet. A válság idején „nem kérnek a bohóckodásból”.

A német külügyminiszter üzent Berlusconinak

Igaz a lejáratókampány nem tűnik sikeresnek, mégsem maradt szó nélkül a németek részéről. „Bár a német vezetés nem kíván szuverenitást sértve beleszólni a közelgő olasz választásokba, – mondta Guido Westerwelle, Németország külügyminisztere – egy dolgot nem tűrünk el: hogy Németországot egy populista választási kampány közellenségként tüntesse fel. Sem Németország, sem Európa nem felelős az olasz válságért”.

Westerwelle nyilatkozatában arra emlékeztette a választáson induló pártokat, hogy a Monti által megkezdett reformok jó irányba haladnak, s nemcsak Olaszország, de egész Európa vesztét jelentené azok felfüggesztése.

Szabó Boglárka

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »