Obama magabiztos

Már csak néhány napja maradt a két nagy pártnak arra, hogy megállapodjon egymással az adóemelést és a szövetségi állam költségcsökkentő intézkedéseit illetően. Barack Obama azonban optimista. Az elnök szerint mindenképpen egyezségre fognak jutni és elkerülhetik a „fiscal cliff”-et – írja a CNN.com.

Obama és a demokraták tervei szerint az amerikaiak 98 százaléka számára nem, csupán az évi 250 ezer dollárnál többet keresőknek növekednének az adóterhek. A republikánusok viszont azt támogatnák, ha minden adósávban a hatályos adókulcsok maradnának meg – többletbevételt ők az adótörvény reformjából és a kiskapuk bezárásából szeretnének. A megállapodás kulcsa most az, hogy a demokraták elegendő republikánust tudnak-e maguk mellé állítani. „Továbbra is magabiztos vagyok és hiszem, hogy elegen vannak, akik rájöttek arra, hogy a gazdaságunknak és az amerikai családoknak is ez lesz a legjobb. Lehetséges az, hogy egyezségre jutunk, az idő azonban sürget minket” – mondta el az elnök.

Miközben a Fehér Ház és a Republikánus Párt vezetői az államadósság csökkentésének lehetőségeiről tárgyalnak, az amerikaiakat már semmi sem mentheti meg néhány adóemelő és kiadáscsökkentő intézkedéstől. Jövő évtől életbe lépnek ugyanis a kiterjesztett egészségbiztosítási rendszer – népszerűbb nevén az „Obamacare” – bevezetése miatt elengedhetetlen adóemelések és a költségvetési szigorítások.

Pintér Melinda

Friss hírek