Meggyeznének a pártok

Az Egyesült Államokat már csak napok választják el attól, hogy a költségvetési szakadékba zuhanjon, egyezség azonban továbbra sem született a két nagy párt között.

A képviselőház elnöke, John Boehner és Barack Obama elnök telefonon tárgyaltak egymással, miután a republikánusok új ajánlatot küldtek a  demokratáknak a „fiscal cliff” elkerülése érdekében – írja a CNN.com. „Küldtünk a Fehér Háznak egy ellenajánlatot, amellyel remélhetőleg  egyezségre juthatunk az adók reformját illetően, így pedig megoldhatjuk az adósságválságot és új munkahelyeket teremthetünk – mondta el Michael Steel, Boehner szóvivője.

A legújabb republikánus tervek hétfőn láttak napvilágot. Az előterjesztés 1,4 billió dolláros új állami bevételforrással számol, valamint további súlyos kiadáscsökkentő intézkedéseket tartalmaz, amelyek főleg a Medicare-hez hasonló jogosultsági programok felülvizsgálatára építenek – közölték a demokraták. Boehner szóvivője szerint a republikánusok még mindig várnak a Fehér Ház állásfoglalására arról, hogy az elnök milyen költségcsökkentő intézkedéseket kíván végrehajtani a „kiegyensúlyozott megközelítés” keretein belül, amit megígért az amerikaiaknak. „Minél tovább lassítja a Fehér Ház ezt a folyamatot, annál közelebb kerül gazdaságunk a költségvetési szakadékhoz” – mondta el Steel.

A hivatalos állásfoglalások szerint a demokraták és a republikánusok közötti tárgyalások megakadtak, mivel a felek nem értettek egyet fontos kérdésekben. A legfőbb vitapont az adóemelés mellett az, hogy a republikánusok jelentős mértékben szeretnék csökkenteni például a Medicare-program jogosultsági körét, ezzel csökkentve a szövetségi kormány kiadásait. Az új republikánus előterjesztés, valamint Obama és John Boehner telefonos egyeztetése viszont azt mutatja, hogy a színfalak mögött a tárgyalások tovább folytatódnak.

Pintér Melinda

Friss hírek