Útlevéllel a FÁK-on belül

Vlagyimir Putyin orosz elnök december 12-én bejelentette, hogy új szabályok készülnek a FÁK tagállamok közötti határátlépésre. A jelenlegi rendelkezések lehetővé tették a volt Szovjetunió helyett létrejövő regionális integráció állampolgárainak, hogy belföldi útlevelüket használva lépjenek a tagállamok területére.

Az orosz államfő tervei szerint ez 2015-től teljesen megváltozna, és így az eddigiektől eltérően pár év múlva már a FÁK állampolgárai is csak hivatalos nemzetközi útlevél birtokában léphetnek be az Oroszországi Föderáció területére (is). Putyin kifejtette, hogy a belföldi útlevelek használata gyakorlatilag lehetetlenné teszi a hatékony határellenőrzést.

Putyin felkérte az orosz hatóságokat, hogy működjenek együtt a FÁK országok vezetőivel a kérdésben. Elmondta, hogy elég idő telt el, hogy a Szovjetunió helyett létrejövő államok átálljanak az új rendszerre, és egyik országnak sem okozhat problémát az új szabályozás. Ugyanakkor Moszkva hajlandó pénzügyi támogatás nyújtani ezen országoknak szükség esetén.

Ez az új határellenőrzési rendszer természetesen nem érinti majd a vámunió és a közös gazdasági térség keretében egyszerűsített határátlépési szisztémát.

Tóth I. Dávid

Friss hírek