Huszonhat embert lőtt agyon egy amerikai ámokfutó

Egy ámokfutó 26 embert, köztük 20 kisgyereket lőtt agyon helyi idő szerint péntek délelőtt Connecticut amerikai állam egyik kisvárosa, Newtown általános iskolájában.

Ez az egyik legsúlyosabb iskolai vérengzés az Egyesült Államok történetében, és általános iskolában még hasonló sem történt.

A vérengzésről még mindig kevés hivatalos információ látott napvilágot, az amerikai média általában saját, rendőrségtől származó értesüléseire hagyatkozva próbálja összeállítani a képet a kegyetlen bűntényről.

Értesülések szerint egy húszéves, Adam Lanza nevű férfi előbb az iskolában tanító édesanyját, Nancy Lanzát gyilkolta meg saját otthonában, majd édesanyja gépkocsijával és az ő nevén nyilvántartott három lőfegyverrel – két pisztollyal és egy félautomata fegyverrel -, fekete gyakorlóruhában és golyóálló mellényben egyenesen a Sandy Hook általános iskolába ment, és ott lövöldözni kezdett. Az ámokfutó 26 ember, köztűk 20 kisgyerek életét oltotta ki az általános iskolában és magával is végzett.

Az egyik áldozat szülője elmondta, hogy az első dörrenéseket meghallva a tanító azonnal bezárta a gyerekek osztályának ajtaját, és az egyik sarokba terelte a tanulókat. Egy kislány az NBC televízióban azt mesélte, hogy tornaórán voltak, amikor „robbanásokat” hallottak, és rohanva egy irodába vitték őket. Később jött egy rendőr, és azt mondta nekik, hogy fussanak ki az épületéből, és így is tettek.

Paul Vance connecticuti rendőrfőnök szerint a tettesnek nem volt bűntársa. Más részletekről nem tájékoztatta az újságírókat, s hangsúlyozta, hogy a rendőrségi vizsgálat hosszadalmas lesz. A meggyilkolt gyerekek és tanárok holtteste még mindig – fél nappal a vérengzés után – a bűntény helyszínén van. A szülők sem láthatták gyerekeik holttestét, az azonosítási eljárásra a későbbiekben kerül sor.

A CNN úgy értesült, hogy Adam Lanza nem büntetett előéletű. Az első információk arról szóltak, hogy 24 éves bátyja, Ryan Lanza vitte véghez az iskolai vérengzést. A tévedést egyes sajtójelentések azzal hozzák kapcsolatba, hogy a tettesnél állítólag bátyja személyi okmányai voltak. Ryan Lanza a Facebookon értesítette a nyilvánosságot arról, hogy nem ő a tettes.

A férfit megbilincselve kísérték be a rendőrségre, de a hatóságok nem gyanúsítottként hallgatták ki.

Ryan Lanza állítólag azt mondta a bűnüldöző szerveknek, hogy öccse személyiségzavarokkal küszködött, „kissé autisztikus volt”, és édesanyjával élt együtt (híradások szerint az anyát holtan találták saját lakásán, feltehetően Adam ölte meg őt is).

A CNN megszólaltatta Adam Lanza egykori általános iskolai osztálytársát, aki egyben szomszédja is volt a feltételezett tettesnek Newtownban. A nő szerint Adam Lanza zárkózott és általában magányos volt, de nem erőszakos. Különcnek, rendkívül okosnak, „zseninek” írta le volt osztálytársát. Más helyi lakosok is különcnek és távolságtartónak mondták az ámokfutót, és hitetlenkedve fogadták azt a hírt, hogy ő követte el a szörnyű bűntényt.

A New Yorktól mintegy száz kilométerre északkeletre fekvő, 27 ezer lakosú Newtown kisvárost a lakosok „Amerika legbiztonságosabb helyének” tartották: az elmúlt tíz év alatt csak egy gyilkosság történt a városban. A hatóságok a körzet többi iskoláját is azonnal bezárták elővigyázatosságból, mert olyan híresztelés terjedt el, hogy két lövöldöző volt.

Az Egyesült Államokban az eddigi legsúlyosabb iskolai ámokfutás 2007-ben volt egy virginiai műszaki egyetemen, akkor 32 személy halt meg.

A newtowni esetet nem lehetett volna megakadályozni szakértők szerint

Amerikai szakértők szerint a newtowni ámokfutást az iskola nem tudta volna megakadályozni semmilyen passzív biztonsági intézkedéssel vagy berendezéssel, legfeljebb abban az esetben, ha a hatóságok előre tudnak a veszélyről.

Egy 1999-es iskolai ámokfutás óta az amerikai iskolák sokmillió dollárt költöttek biztonsági berendezésekre és intézkedésekre. Az egyelőre nem egyértelmű, hogy a Connecticut állambeli Newtown város Sandy Hook kerületének általános iskolája milyen védelmi eszközökkel volt felszerelve, és milyen szabályok voltak érvényben, de médiaértesülések szerint az idegenek belépése korlátozva volt, és az iskola kapuit délelőtt fél tíz után bezárták. A pénteki ámokfutás ezen időpont után történt.

William Bond nyugalmazott iskolaigazgató és iskolai biztonsági szakértő a Reutersnak nyilatkozva azt mondta: a tettest, Adam Lanzát zárt ajtók és biztonsági őrök sem tudták volna megakadályozni tettében, csak ha tudják, hogy valami készül.

Kenneth Trump, egy iskolai biztonsági rendszerekkel foglalkozó tanácsadó cég vezetője pedig – anélkül, hogy ismerné a szóban forgó iskola biztonsági intézkedéseit – úgy nyilatkozott, hogy az iskoláknak kifejezetten figyelniük kell arra, kiből válhat egy olyan „magányos farkas” gyilkos, mint Lanza volt.

„Mint apa azt szeretném, hogy a gyerekem iskolájában 100 százalékos biztonsággal ne történjen semmi rossz, de mint realista iskolai biztonsági szakértő, tudom, senki és semmi nem garantálhat 100 százalékos biztonságot” – mondta Trump, hozzátéve, hogy minden azóta megtörtént tragédia ellenére az 1999-es eset óta, amikor két iskolás 12 diáktársát és egy tanárát ölte meg Coloradoban, sokat javult az iskolák biztonsága.

A rendőrség közben közölte, hogy újabb fegyvereket találtak az esettel kapcsolatban: egy Henry típusú ismétlőpuskát és egy huzagolatlan csövű puskát, de azt nem árulták el egyelőre, hogy hol találták meg ezeket.

mti

Friss hírek