Egyre többen keresnek feketemunkát

A piaci várakozásoknak megfelelően kiterjesztette az eszközvásárlási programját tegnap a Fed. A mostani döntés eredményeképpen januártól 40 milliárd dollár értékben jelzálogkötvényeket, 45 milliárd dollár értékben pedig sima állampapírokat vásárol a Fed, ezzel mérlegfőösszege majdnem 4000 milliárd dollárra emelkedhet a jelenlegi 2800 milliárd dolláros értéktől.

Újdonság, hogy a Fed egzakt inflációs célt jelölt meg, a 2%-os érték korábban ki nem mondott mutatót jelent. Az szintén kérdéses, hogy ez a maginflációra vagy a teljes inflációs mutatóra vonatkozik, mindenesetre 2,5%-os értékig tolerálják az emelkedést a jegybankárok, ez tehát még nem szabna gátat a QE3 folytatásának. Másik fontos mutató a munkanélküliségi ráta, amely most 7,7%-on áll. Amíg ez nem éri el a 6,5%-ot, addig életben maradhat a program.

A jelenlegi helyzetben ez gyakorlatilag végtelen történetet jelent, ugyanis a munkanélküliségi ráta úgy csökkent 7,7%-ra, hogy a munkaerő-piaci aktivitás 30 éves mélyponton van. Ez azt jelenti, hogy a munkaképes korúak egyre kisebb hányada van jelen a munkaerőpiacon. Vagy nem regisztrálnak munkanélküliként vagy szürke/feketegazdaságban keresnek megélhetést.

A tőzsdéket tekintve a bejelentés elviekben jót tesz a részvényeknek és a kötvényeknek is, ugyanakkor a dollár esetében további gyengülés várható a pénznyomda felfuttatása miatt. Érdekességet jelent, hogy az amerikai piacok tegnap zárásban stornózták a bejelentés utáni többletet, ám a következő napokban felívelésre számítunk.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek