Tönkretette a tőzsdét a volt miniszterelnök bejelentése

Silvio Berlusconi visszatérésének hírére komoly esés bontakozott ki az olasz és európai tőzsdéken is. Az euró gyengülése mellett az olasz államkötvények intenzív hozamemelkedése (4,9%-ra) sem maradt el.

A mai napon zárul a görög kötvényaukció, miután pénteken nem sikerült begyűjteni a tervezett 30 milliárd eurónyi állampapírt a magánhitelezőktől. A bankok és hedge-fundok 26,5 milliárd eurónyi papírt kínáltak fel a kormány által ajánlott 33,4%-os értéken. Könyv szerinti értéken ez körülbelül 3,5 milliárd eurónyi kötvényt jelent. A magánhitelezők kezében a márciusi kötvénycsere után 63 milliárd euró értékű kötvény maradt, amit nominálisan felére értékeltek le. Most ennek az összegnek a felét igyekeznek leírni.

Idehaza ma szavaz a kormány a 2013-as költségvetésről. Nem lennénk meglepve, ha még az utolsó pillanatban valamiféle módosító javaslat befutna. A magyar kötvényhozamok jelentős mértékben estek tegnap, a 10 éves állampapír hozam 6,55%-ra süllyedt. Ismét történelmi csúcsra, 5000 milliárd Ft fölé emelkedett a külföldiek kezében levő forintban denominált magyar állampapírok állománya, viszont az átlagidő is rekord mélységben, 3,8 évnél ragadt.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »