Tajvan felé is nyithat a magyar gazdaság

Ígéretes tárgyalások folynak a magyar és tajvani cégek között, különösen az élelmiszeripar, az építészet, a környezetbarát építőipari megoldások és az elektromos járművek gyártása területén – közölte a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) kedden az MTI érdeklődésére annak kapcsán, hogy a napokban ülésezett a Magyar-Tajvani Üzleti Tanács Tajpejben.

A HITA tájékoztatása szerint az üzleti tanács ülésén hat magyar és mintegy hetven tajvani vállalat vett részt, a program során 45 tárgyalást folytattak a cégek képviselői.

A kétoldalú kereskedelmi forgalom 2009-ben a gazdasági válság hatására jelentősen csökkent, 2010-ben enyhe emelkedést mutatott, majd 2011-ben ismét egy kisebb visszaesés következett be. A KSH adatai alapján 2010-ben 1,443 milliárd, míg 2012-ben 1,402 milliárd dollárt tett ki a kétoldalú áruforgalom. Tajvan 2011-ben a 18. legnagyobb importőre volt Magyarországnak, az ázsiai országok közül a 4., export tekintetében az 57. A teljes forgalmat tekintve pedig a 30. helyen állt Magyarország partnerei között – közölte a HITA.

A HITA szerint a magyar export fejlesztésére főként a környezetvédelmi, víz- és szennyvíztisztítási technológiák, a zöld gazdaság, a biotechnológia, az állattenyésztési és élelmiszer-feldolgozási technológiák, élelmiszerek, hungarikumok, borok, orvosi és állatorvosi műszerek, gyógyszerek, illetve a szoftverek területén van lehetőség.

A külgazdasági hivatal az MNB adatai alapján közölte: 2011-ben a tajvani közvetlen tőkebefektetések állománya 82,1 millió euró volt Magyarországon, hivatalos becslések szerint azonban a tajvani vállalatokhoz köthető magyarországi befektetések összértéke 400 millió dollár körül lehet. A jelentősebb beruházások kivétel nélkül az elektronikai és az infokommunikációs-informatikai iparhoz kötődnek.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »