Romániai választások: küszöb alatt az RMDSZ? (Frissítve!)

Reggel hét és este kilenc óra között majdnem tizenkilencezer szavazókörzetbe várják azt a 18.248.414 szavazati joggal rendelkező román állampolgárt, akinek a Parlament alsó- és felsőházának összetételéről kell döntenie. A választási megmérettetésen kétezer ötszáz jelölt vesz rész, nyolcvankilenc százalékuk férfi, tizenegy pedig nő.

A legutóbbi közvélemény-kutatási adatok szerint a voksolás győztese a baloldali Szociálliberális Unió (USL) lesz, amely a választók több mint hatvan százalékának a bizalmát élvezi. A második helyen fej-fej mellett a jobboldali Igaz Románia Szövetség (ARD) és a szélsőségesen populista Dan Diaconescu Néppártja (PPDD) állnak, a legtöbb felmérés tizenöt-húsz százalék közé teszi őket. Bejutna még a parlamentbe a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is öt-hat százalékos támogatottsággal. Az RMDSZ ellenfelét, az Erdélyi Magyar Néppártot, hibahatáron belül, egy-két százalékra mérik a kutatóintézetek.

10.00 – Az ország nyugati megyéiben az erős havazás miatt több száz szavazókörzet nem tudott kinyitni a reggel. Victor Ponta néhány perccel ezelőtt úgy nyilatkozott, mostanra az összes szavazókörzetben urnákhoz lehet már járulni, ám néhány országút továbbra is zárva van.

10.45 – A Központi Választási Iroda szerint három órával a szavazófülkék megnyitása után a részvételi arány 4,52 százalék. A négy évvel ezelőtti parlamenti választásokon a túíz órakor mért arány 4,87 százalék volt.

13.45 – A Romániai Magyar Demokrata Szövetség által készített gyorselemzés szerint a magyar választók részvételi aránya huszonhárom százalékkal elmarad az országos átlagtól. Ez még problémát jelenthet a magyar pártok számára.

14.30 – Délután kettőig a szavazásra jogosultak 20,56 százaléka járult urnákhoz. Legtöbben Románia déli megyéiben éltek választójogukkal, az erdélyi és partiumi megyék a sereghajtók. A részvételi arány mostanra meghaladta a 2008-as értéket, akkor délután kettőig a polgárok 19,84 százaléka adta le voksát.

16.00 – A hírtelevíziók honlapjain szivárognak a részleges exit-poll eredmények. Az eddigi két forrás szerint az USL megugorja a hatvan százalékot, második helyen az ARD áll tizenhat százalékkal, harmadikon pedig a PPDD tizenegy-tizenkét százalékponttal. Az RMDSZ-t az egyik felmérés hat, a másik a parlamenti küszöb alá, négy százalékra méri.

16.23 – A parlamenti fordulóval párhuzamosan az Erdélyi Szigethegység néhány településén népszavazást tartanak a verespataki aranybányáról. A részleges exit-pollok szerint a lakosság ötvenöt százaléka támogatja a bányanyitást.

17.17 – Az RMDSZ főtitkára, Kovács Péter úgy nyilatkozott, a jelenlegi adatok szerint a tömürülés nem éri el az öt százalékos bejutási küszöböt. A Transindexnek a kedvezőtlen időjárást okolta az alacsony választási kedv miatt.

18.33 – A Központi Választási Iroda adatai szerint 18 óráig 36,54 százalékos a részvételi arány.

19.15 – Egy órával az urnazárás előtt Traian Băsescu államfő a közösségi portálokon közzétett videóüzenetben buzdítja szavazásra a romániai magyarokat.

A Kitekintő a nap folyamán rendszeresen tudósít az újdonságokról, este pedig az exit-poll eredményekkel is jelentkezik.

Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »