Rakétákat telepít a NATO a szír határ mellé

Engedett Törökország kérésének a NATO, így hamarosan Patriot közép-hatótávolságú légvédelmi rakétákat fognak telepíteni az ország déli, Szíriával szomszédos határa mellé. A rakétatelepítés célja, hogy megvédje a török népet és területeket egy lehetséges szíriai fenyegetéssel szemben, valamint hogy hozzájáruljon a válság enyhítéséhez, megoldásához. 

A nyilatkozat szerint a rakétatelepítés kizárólag védelmi funkciót fog ellátni, így nem nyújt majd támogatást semmilyen Szíria elleni offenzívának. A rendszer a NATO szövetséges erők európai főparancsnokának irányítása alatt fog állni. Az további tárgyalásokon fog eldőlni, hogy amerikai katonákat is telepítenek-e majd a helyszínre, az azonban már biztos, hogy több száz német és holland egyenruhás megy majd Törökországba.

A szervezet tagországainak külügyminiszterei végül azért mondtak igen a török kérésnek, mert az ország légterét több alkalommal is megsértették a szíriai polgárháború során. „Szolidaritást vállalunk Törökországgal. Mindenkinek, aki meg akarja támadni Törökországot, azt üzenjük: Még csak eszedbe se jusson!” – nyilatkozta Anders Fogh Rasmussen, a NATO dán származású főtitkára Brüsszelben. 

A külügyminiszterek kihangsúlyozták, hogy értékelik azt az erőfeszítést, amit a török emberek és hatóságok tesznek a szíriai menekültekért. Felszólították továbbá Szíriát, hogy haladéktalanul fejezze be az erőszakos cselekményeket, amelyek az egész térség biztonságát és stabilitását veszélyeztetik.

Lorencsics Emese

Friss hírek