Devizakötvényt bocsát ki Magyarország?

Ellentmondásos információk jelentek meg tegnap egy magyar devizakötvény kibocsátás kapcsán. Az NGM közleményben jelezte, van szándék a kormányzatnál egy ilyen lépésre, az azonban még kérdéses, hogy 2012 fennmaradó részében vagy csak 2013-ban. Ebből azt szűrhettük le, hogy IMF megállapodás ide-vagy oda, a kedvező környezetet meglovagolva, kedvező hozam mellett teremthetné elő az állam a lejáró devizaadósság megújítását.

Pleschinger Gyula, NGM államtitkár azonban jelezte, nincs napirenden az idei kibocsátás, az pedig, hogy jövőre lesz-e, az a piaci hangulaton múlik majd. Azt azonban hozzátette, hogy a jövőre lejáró nagy devizaadósságot nyilván nem mind forintkibocsátásból és annak átváltásából finanszírozza az ÁKK. A részletes finanszírozási terv azonban csak decemberben jelenik meg, így további részleteket nem árult el az államtitkár.

Varga Mihály keddi szavai arra utaltak, hogy a kormány a piaci szereplőknek is igyekszik beadagolni, hogy egyelőre szó sincs EU/IMF hitelkeretről. A finanszírozást azonban meg kell oldani, csak az első negyedévben mintegy 3 milliárd eurónyi összeget kell megújítson az állam. A forint-állampapír piacon az elmúlt hónapokban kiváló volt a hangulat, így tökéletesen működött az a stratégia, hogy terv szerinti forintkötvény kibocsátásból, annak devizára váltásával refinanszírozta az ÁKK a lejáró tartozást. Mostanra azonban egyre több devizaforrásra lesz szükség a még 2008-2009 során lehívott IMF hitelkeret törlesztése nyomán. A fenti stratégia így tartósan nemigen tartható, hiszen az nagy nyomás alá helyezné a hazai fizetőeszközt.

A mintegy 2 milliárd eurós hazai folyó fizetési többlet, bár igen tetszetős, de arra nem elég, hogy a teljes lejáró devizaadósságot törleszthesse belőle a kormány. Persze nagy pánikra a piac kiszáradása esetén sincs ok, hiszen a kormány mintegy 3 milliárd euró devizabetéttel rendelkezik a Magyar Nemzeti Banknál. A vésztartalékhoz persze praktikusabb lenne nem hozzányúlni, kiváltképp azért, mert ez az MNB devizatartalékát is csökkentené. A devizakötvény kibocsátást tehát – IMF hitelkeret nélkül – nem nagyon lehet megkerülni. Ezt célszerű lenne mihamarabb, hiszen most még kedvező 3,7-5,5%-os hozamszinteket látunk az euróban kibocsátott 3-7 éves magyar államkötvények másodpiacán. A piaci hangulat pedig forgandó, gyorsan rosszra tudnak fordulni a dolgok, emlékezzünk 2011-2012 fordulójára.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek