Jósol a sajtó: a lehetséges demokrata elnökjelöltek 2016-ban

Mindössze pár hét telt el az elnökválasztások óta, de máris a lehetséges 2016-os elnökjelöltek névsorát hozza az amerikai sajtó. Először nézzük meg, hogy a demokraták közül kiket tartanak valószínűnek!

Hillary Clinton

Clinton hosszú és mozgalmas pályát tudhat maga mögött: az egykori first lady számára nem ért véget a politikai élet férje elnökségének végével, ezután New York állam szenátora lett. 2008-ban az elnökválasztás fő esélyeseként emlegettek a demokraták körében, de a korábban szinte teljesen ismeretlen Barack Obama többször is legyőzte a demokrata előválasztásokon, így Clinton kénytelen volt visszalépni. A visszalépésért cserébe a külügyminiszteri tisztséggel vigasztalódhatott.

Az év elején bejelentette, hogy még az év során lemond tisztségéről – ezt később fokozatosan kitolta, várhatóan 2013 januárjában, Obama második ciklusának kezdetekor fog lemondani. Bár több híresztelés szerint végleg vissza fog vonulni a politikából, évek óta felmerül, hogy a következő elnökválasztáson indulni szeretne, de ő tagadja a pletykákat. Clinton négy év múlva már 69 éves lesz, de a legtöbb demokrata nagyágyú nem vállalná vele szemben megmérettetni magát, így indulása esetén szinte biztosra vehető, hogy elnyeri a demokrata elnökjelöltséget.

Joe Biden

Biden 2008 óta alelnök Barack Obama mellett. 1973 és 2009 között Delaware állam szenátora volt, hatszor választották meg. Aktív a külpolitikában, a szenátus külpolitikai bizottságának is többször volt a vezetője. 1988-ban és 2008-ban a demokrata elnökjelöltségért indult, de hamar elbukott az előválasztásokon.

Biden 73 éves lesz a 2016-os választások idején, megválasztásának esetén idősebb lenne Ronald Reagan-nél, akit 69 évesen választottak először elnöknek, így Biden lenne az Egyesült Államok legidősebben hivatalba lévő elnöke. Nem ő lenne az első, aki 8 éves alelnöki tisztség után megnyerné az elnökválasztásokat: George H. W. Bush Reagan alelnöke volt 1981 és 1989 között, majd elnökké választották. Biden nem zárta ki a lehetőségét, hogy bármilyen hivatalért induljon, de feltehetőleg Hillary Clinton népszerűségével ő sem venné fel a versenyt.

Andrew Cuomo

Ha Clinton és Biden egyaránt visszautasítja a jelöltséget, akkor szorosabb versenyre lehet számítani, de Cuomo a többi jelölt közül az egyik fő esélyes lehet. New York állam kormányzója politikai dinasztiából származik: apja három cikluson keresztül is betöltötte ezt a tisztséget. Nagy és gazdag demokrata állam kormányzójaként jelentős előnyre tehet szert, mivel saját államában valószínűleg megnyerné az előválasztást. Felesége Robert Kennedy hetedik gyermeke, és a kampányhoz szükséges pénzgyűjtő akciókban is jeleskedő kiváló politikai stratéga hírében áll. Ha a tíz évvel korábbi bakiját nem követi újabb, és a veterán demokraták nem indulnak, fő esélyesként mérettetheti meg magát az előválasztásokon.

Martin O’Malley

A 49 éves O’Malley Maryland kormányzója 2007 óta, előtte Baltimore polgármestere volt. Nagy szerepe volt abban, hogy államában az idei választásokon népszavazással jóváhagyták a melegházasságot, és a bevándorlók számára kedvező szabályozást hoztak. Egy hagyományosan demokrata állam kormányzójaként saját államában valószínűleg megnyerheti az előválasztásokat – az első előválasztás helyszínén, Iowa államban tett látogatása arra utalhat, hogy készül a megmérettetésre. Az idei demokrata elnökjelölő konvención beszédet mondott a párt legnagyobb alakjai mellett, ez is mutatja, hogy a pártjában már komoly szereplőként számolnak vele.

Kirsten Gillibrand

New York állam szenátorának indulása bár kevésbé valószínű, Hillary Clinton tényleges visszavonulása esetén a Demokrata Párt egyik legismertebb és legnépszerűbb női politikusa lehet. Clinton szenátori helyét tölti be 2009 óta, és Andrew Cuomo kormányzó volt a mentora, így nem valószínű, hogy bármelyikük ellen is elindulna 2016-ban. Jelentős szerepe volt annak a törvénynek az elfogadásában, amely a katonaságban lehetővé tette a homoszexuálisok részvételét, és az egyik legliberálisabb demokrataként tartják számon. Bár Gillibrand 2016-os indulása korántsem biztos, hosszú távon viszont érdemes számolni a 46 éves politikusnővel.

Csaba Zsolt Márton

Friss hírek