Bocsánatkérő körútra indultak kormánypárti politikusok

Bocsánatkérő körútba kezdtek a kormányzó Japán Demokrata Párt (DPJ) korábbi parlamenti képviselői a párt 2009-es kampányígéreteinek be nem tartása miatt, a decemberi előre hozott választásokra készülve – írta szombaton a Jomiuri Simbun című japán napilap.

    A konzervatív újság tudósítása szerint a képviselőház múlt heti feloszlatása óta a balközép DPJ számos rendezvényt tartott országszerte, amelyeken a három éve az átfogó reformok ígéretével hatalomra jutott párt politikusai bocsánatot kértek az eredmények elmaradása miatt, és a kormány bizonyítványát magyarázták a választóknak.

    Edano Jukio gazdasági, kereskedelmi és ipari miniszter Szaitamában arról próbálta meggyőzni egy lakossági fórum közönségét, hogy a hibák ellenére a kabinet komoly eredményeket is elért, míg Kan Naoto volt miniszterelnök Oszakában arra kérte a választókat, hogy „ne írják le a demokrata pártot”. 

    Ugyanakkor a Jomiuri szerint a közönség egy része mindkét esetben gúnyolódó bekiabálásokkal zavarta meg a beszédeket, és hazugnak nevezte a politikusokat.

    Különböző felmérések a héten 11 és 16 százalék közé helyezték a kormánypárt népszerűségét, így szinte biztosnak tűnik, hogy a DPJ súlyos vereséget szenved a december 16-ára kiírt előre hozott képviselőházi választásokon.

    Korábban a DPJ egy hivatalos magyarázatot is kiadott 2009-es kormányprogramjáról, amelyben bocsánatot kért a kormány munkájának elégtelenségei miatt, és egyúttal a kabinet által elért sikereket hangoztatta. 

    A népharag a pártot korábban otthagyó politikusokat sem kerüli el. Nagao Takasi, egy volt demokrata képviselő kampányában csak saját érdekeit követőnek, megalkuvónak és következetlennek nevezte volt a kormánypártot, bocsánatot kérve megvezetett választóitól. Azonban neki és a hozzá hasonlóan kilépett volt kormánypárti politikusoknak a választók gyakran azt a kérdést szegezik a lakossági fórumokon: miért higgyenek nekik még egyszer?

    A dezertőrök népes táborának – a 2009-es választások óta közel 120 képviselője fordított hátat a kormánypártnak – egy része ugyanakkor elzárkózik a DPJ ostorozásától. „Ha elkezdenénk a DPJ hibáiról beszélni, egész este itt lennénk” – mondta Kavagoe Takahiro volt demokrata politikus egy lakossági fórumon a Jomiuri Simbun tudósítása szerint.

MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »