Nincs gond a magyarokkal, ha lojálisak

A Komprax Iuventa elnevezésű projekt felmérése szerint Szlovákia lakosainak többsége elfogadja az extrém nézeteket.

A felmérést a nagyszombati Cirill és Metód Egyetem végezte, 761 személy megkérdezésével. Összesen 17 szélsőséges kijelentésről kérdezték meg a lakosokat. E kijelentések között olyanok is voltak, melyekkel a megkérdezettek több mint 70 százaléka egyetértett. Rákérdeztek arra is, hogy miképp viszonyulnak a romákhoz, zsidókhoz, magyarokhoz, homoszexuálisokhoz. Hasonló felmérést végeztek Csehországban is, majd az eredményeket összehasonlították.

A szlovákok többség egyetért azzal, hogy:– magas állami tisztségeket csak szlovákok tölthessenek be– Szlovákia érdekeit egyértelműen az Európai Unió érdekei fölé kell helyezni (ezt a két állítást a megkérdezettek 77 százaléka támogatja)– az állam keményebben bánjon a romákkal– azok a romák, akik nem dolgoznak, nem járnak továbbképző tanfolyamokra, ne kapjanak szociális támogatásokat. A nem romák esetében azonban ez ne legyen így.– a romákat és a kábítószer-élvezőket toloncolják ki az országból (ez a nézet kétharmados támogatottságot kapott)

“A romákkal szemben a szlovákok körében nagy az ellenszenv” – mondta a felmérés egyik készítője, Ladislav Macháček. Összehasonlítva a csehországi eredményekkel, Szlovákiában ez az ellenszenv jóval hangsúlyosabb. Szlovákiában a megkérdezettek 54 százaléka felelt igennel arra a kérdésre, hogy a romákkal szemben akár ő maga is aktívan fellépne.

Miroslav Mareš, aki az extrémizmus megnyilvánulásait vizsgálja, úgy véli, az enyhébb cseh romaellenességnek az is az oka lehet, hogy a cseh parlamentben hosszú éveken nem volt semmilyen nacionalista párt, ahhoz hasonló, mint például Szlovákiában a Szlovák Nemzeti Párt. Ezen kívül Szlovákiában többen élnek roma telepek közelében, mint Csehországban. A felmérés szerint a lakosság negyede a választásokon hajlandó lenne a szélsőséges pártok támogatására.

A magyarokra is rákérdeztek. A többségnek nincs gondja azzal, ha a szomszédságában magyarok élnek, de csak akkor, ha azok lojálisak Szlovákiához. Hasonló volt a németekkel szembeni hozzáállás is. Nem jelentenek gondot a zsidók, a bevándorlók és a homoszexuálisok sem, ám a lehető legkevesebbet akarják látni a vietnamiakat és a muszlimokat.

Felvidék MA / sme.sk

Felkapott hírek

Friss hírek

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »

Aggasztó az indiai járványgörbe

Indiát is elérték a koronavírus erősebb mutációi, ami a járványgörbe brutálisan meredek emelkedésével járt. Az 1,39 milliárd lakosú ázsiai országban az új azonosított esetek száma szinte napok alatt ugrott a napi 30-50 ezres tartományból 150 ezer fölé, egy hónapja pedig még csak napi 10-20 ezer közötti fertőzöttet regisztráltak.

Read More »