Fico: egyszerűen nincs több

Ha Szlovákiának lesz pénze – amiben Robert Fico hisz –, akkor a kormány megemeli a pedagógusbéreket is. És összeveti a diákok számát a tanárok számával… Erről Robert Fico beszélt a közszolgálati rádió egyik adásában. A miniszterelnök szerint össze kell majd vetni a tanárok számát a diákok számával. A pénzügyminisztérium szerinte már megtette az összehasonlítást, s az ő megállapításuk szerint nagyon kevés diák jut egy-egy tanárra.

„A normális állapot, amikor egy tanárra 14 diák jut – nálunk ez a szám 11.” – mondta Fico, aki megismételte, hogy megérti a tanárok követeléseit, mivel tényleg nagyon alacsonyak a béreik, de jelen pillanatban nem állnak rendelkezésre újabb források. A további 5%-os béremeléshez szerinte újabb 120 millió euróra lenne szükség.

„Mi 66 millió eurót találtunk, ami csaknem két milliárd koronát jelent és amit mint egészséges kompromisszumot ajánlunk fel.” – jegyezte meg Fico sokadszor is megismételve, hogy sehol Európában nem emelik, de csökkentik a béreket. Szerinte a kormány legitim joga jelen pillanatban NEM-et mondani a béremelésre, ők mégis 5%-os béremelést ajánlanak.

„Egyszerűen nincs több.” – mondta a miniszterelnök. Fico elismeri az oktatás kiemelt jelentőségét, ám szerinte a prioritás jelen pillanatban az, hogy Szlovákia az Európai Unión belül a kiemelkedők klubjában maradjon.

„Minden állam kölcsönöz pénzt, ez természetes dolog. Ha valaki nem hiteles partner, akkor olyan kamatokat kap, melyeket nem képes megfizetni. Most Szlovákia olyan kamatokkal kapja a kölcsöneit, mely történelmileg a legalacsonyabbak mind közül.” – tette hozzá.

„Az Unióban remélik, hogy 2013-ban történik valami Szlovákiában a közfinanszírozás terén, mellyel vele bírunk.” – mondta Fico.

„Elismerem, hogy a tanárok jogosan nyúltak a sztrájk jogához, de nem értem, hogy amikor az Európai Unióban mindenhol csökkentenek és teljesen a pácban vagyunk, ők többet akarnak. Ennek ellenére is felajánljuk nekik az 5%-os emelést, még ha megoldhatatlan kérdést jelent is az számunkra.” – nyilatkozat Robert Fico miniszterelnök, aki a felelős gazdálkodás szükségességét hangsúlyozta.

„Ha felelősen viselkedünk a makrogazdaságban, az meghálálja magát.” – állapította meg azt is hozzáfűzve, hogy ha Szlovákia a jövő évben nem tartaná magát a 3%-os hiányhoz, hanem helyette 8%-at produkálna, az tönkretenné Szlovákiát.

Paraméter

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »