Alig kaphatnak rákszűrést a fukusimai munkások

A tavaly márciusban balesetet szenvedett fukusimai atomerőmű leszerelésén dolgozó munkások mindössze 3,7 százaléka jogosult ingyenes rákszűrésre – írta az Aszahi Simbun japán napilap csütörtökön.

A lap értesülései szerint a tavaly márciusi baleset óta az erőműben dolgozó 24 118 főből csupán 904 rákszűrését fizeti a japán kormány és a létesítményt birtokló TEPCO energiavállalat.

Az alacsony számot azzal magyarázták az illetékesek, hogy csak azok részesülnek az ingyenes egészségügyi szolgáltatásban, akik 2011 márciusa és decembere között bizonyítottan legalább 50 millisievert sugárzásnak voltak kitéve munkájuk során.

Ugyanakkor a lap szerint az azóta eltelt időszakban is számos dolgozó kapott magas, potenciálisan egészségkárosító sugárdózist, döntő többségüknek azonban nem fedezik az esetenként 50 ezer jenes költséggel járó rákszűrést.

Az Aszahi tudósítása szerint ráadásul egyes munkások doziméter nélkül kénytelenek dolgozni, míg mások ólommal burkolt mérőeszközöket kaptak a munkáltatótól, hogy a valósnál alacsonyabb értékeket mutasson a szerkezet, így nem lehet pontosan tudni, hogy mekkora sugárzás érte őket.

Az erőmű dolgozói az egészségügyi juttatásokra vonatkozó szabályok megváltoztatását követelik a TEPCO-tól. Megfigyelők szerint ha a cég nem fordít kellő figyelmet a kérdésre, úgy egyre többen vonakodnak majd munkát vállalni az erőműben, így annak leszerelése – ami becslések szerint 40 évet vesz majd igénybe – tovább csúszhat.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »