Belép a kormánykoalícióba a litvániai lengyel kisebbség pártja

Tovább erősödhet az egy hónappal ezelőtti, litvániai választásokon győzedelmeskedő Szociáldemokrata Párt pozíciója a vilniusi törvényhozásban, miután a lengyel kisebbség pártja is csatlakozott a koalíciós kormányhoz.

A döntés értelmében a Litvániai Lengyelek Választási Akciója (LLVA) az új litván kormány negyedik, egyben legkisebb tagjává vált. A Munkáspárt, a Szociáldemokrata Párt és a jobboldali Rend és Igazságosság Pártja ugyanis már korábban megegyezett egymással a kormányalakításról, azonban a lengyel párt megnyerésével immár 86 fős többséget alkotnak a 141 fős törvényhozásban.

Az Andrius Kubilius vezette jobbközép kormányt váltó új kabinetben egy miniszteri és három miniszterhelyettesi pozícióra számíthat az LLVA. Valdemar Tomaszewski pártelnökhöz közel álló források szerint a legvalószínűbb forgatókönyv szerint, a korábban a Munkáspártnak ígért energiaügyi tárcát kaphatja meg a lengyel párt.

Tomaszewski irányítása alatt a Litvániai Lengyelek Választási Akciója látványos sikereket ért el. A 2000-es évek elejétől kezdve a párt fokozatosan növelni tudta szavazatainak számát, hiszen míg 2000-ben csupán 2%-ot, addig a legutóbbi voksoláson már 5,8%-os eredményt értek el. Ez pedig jelentős teljesítmény egy olyan párttól, mely elsősorban a litvániai lakosság 6-7%-át kitevő lengyel kisebbség tagjait kívánja megszólítani.  

Dobrowiecki Péter

Felkapott hírek

Friss hírek