Gálaműsorban énekel az államfő felesége

Kiváló hangú, népszerű szopránénekes, hosszú évekig a legnagyobb nézettségű kínai újévi televíziós gálaműsorok elmaradhatatlan szereplője, szép és jó megjelenésű, nem ritkán a kínai Népi Felszabadító Hadsereg egyenruhájában fellépő előadóművész: Peng Li-jüan, Kína új first ladyje, az új pártfőtitkár és jövendőbeli államelnök Hszi Csin-ping felesége.

    A napokon belül ötvenedik születésnapját ünneplő Peng nevét és hangját kínaiak százmilliói ismerik már harminc éve, generációk kedvelt, tisztelt és csodált előadója. Ebből következően a kínaiak régebbről és jobban is ismerik, mint a férjét, az ország első emberévé választott Hszit.

    1986-ban találkoztak, barátok mutatták be őket egymásnak. Egy öt évvel ezelőtt megjelent cikkben Peng azt nyilatkozta, elsőre kicsit vidékiesnek és magához képest öregnek tartotta a nála majd tíz évvel idősebb férfit. Ugyanakkor rokonszenves is volt a számára, mert nem kérdezte meg tőle, hogy mennyit keres az énekléssel és nem is volt igazán tudatában annak, hogy ő – akkor 24 évesen – már mennyire híres. 1987. szeptember elsején, a család jóváhagyásával és támogatásával léptek frigyre.

    Hszi állítólag valahol azt nyilatkozta, hogy első találkozásukkor negyven perc elteltével már tudta, hogy Li-jüan lesz a jövendőbelije. A politikusnak ez a második házassága, első felesége Kína volt londoni nagykövetének lánya volt, de a kapcsolatnak viszonylag hamar vége szakadt.

    Peng a kínai népdalok legendás előadója lett, klipjei, szereplései most is megtalálhatók a különböző videomegosztókon, vagy például egy róla szóló összeállítás a YouToube-n (http://www.youtube.com/watch?v=x8N8c6HqVw0&feature=related). A hadseregben, ahová 1980-ban, 18 évesen lépett be, polgári funkciója van, zenei, művészeti vezető, dandártábornoknak megfelelő rendfokozattal.

    Úgy tudni, a házaspár hosszú időszakokat töltött külön, amikor Hszi vidéken töltött be különböző vezető hivatali posztokat, felesége pedig Pekingben élt, tanult, turnézott, esetenként külföldön lépett fel. Az egyetemen népzene szakon mesterfokozatot szerzett.

    Az 1990-es évek elején, amikor Hszi Fucsien tartomány székhelyének, Fucsounak volt a párttitkára, a helyiek elmondása szerint Peng időnkénti megjelenésével sokat segített Hszi megítélésében.

    A házaspár lánya, a 30 éves Hszi Ming-cö meg nem erősített források szerint 2010 óta a Harvard Egyetem hallgatója az Egyesült Államokban.

    Kína modernkori történelmének kiemelkedő first ladyje volt a Kínai Köztársaság politikusa, Szung Mej-ling, a Kuomintang párt vezetőjének, Csang Kaj-seknek a felesége. Az Egyesült Államokban halt meg 105 éves korában.

    Inkább hírhedt first lady volt Csiang Csing, a „vörös császárnő”, Mao Ce-tung harmadik felesége, a „négyek bandájának” vezére. Halálra ítélték, de végül önkezével vetett véget az életének.

    Az elmúlt harminc évben Kínában szinte észrevétlenek maradtak a first ladyk. A csúcson lévők családi élete Kínában hagyományosan „államtitok”. Liu Jung-csing, Hu Csin-tao elnök felesége például ritkán jelent meg a nyilvánosság előtt és ez alkalmakkor talán sosem szólalt meg. Az előző elnök, Csiang Cö-min feleségét, Vang Je-pinget ugyancsak „láthatatlan és szótlan” asszonyként jellemzik.

    Peng Li-jüanról egyelőre nem tudni, hogy a hagyományokkal szakítva vállal-e majd, illetve osztanak-e neki szerepet a férje oldalán, de tény, hogy a 700 ezres nézettségű tavaszünnepi gálaműsorokból 2008-tól, miután Hszi alelnökké lépett elő, visszavonult. Az amerikai sajtóban némi csalódást okozott, amikor az idén februárban Hszi nem vitte magával feleségét amerikai látogatására. Azóta viszont már néhányszor megjelent a nyilvánosság előtt.

    Nemrégiben szerepet vállalt például Bill Gates Microsoft-vezérrel a „Nemet a dohányzásra!” kampányban, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a tébécé, valamint az AIDS-elleni küzdelem jószolgálati nagykövetének nevezte ki.

MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »