Memorandumot írt alá a szlovák ellenzék

A Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), a Híd és a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ) alkotta Népi platform pénteken írta alá közös memorandumát a felelős politizálásról. A memorandum tartalmazza közös igyekezetüket, hogy politikai harcot vívjanak és valós alternatívát kínáljanak a Smerrel szemben. A Ján Figeľ, Bugár Béla és Pavol Frešo által aláírt dokumentum rögzíti közös értékeiket és politikai céljaikat.

Leszögezi, hogy november 17. a legjelentősebb szimbóluma a demokráciáért folytatott harcnak Szlovákia újkori történetében. „A polgárok elutasították a kommunizmust, kifejezték vágyukat a szabadság és a demokrácia iránt, amire ma tisztelettel emlékezünk. Erre kapcsolódik a KDH, a Híd és az SDKÚ, mint a Népi platform pártjainak politikája” – közlik.

A felelős politizáláshoz a felek szerint elkerülhetetlen a szabadság, a polgári és tulajdonjog, Szlovákia EU-n belüli stabil helyzete, illetve a felelős gazdaságpolitika védelme és betartása. A három párt memorandumában kötelezte el magát a vállalkozói környezet javítása iránt, különös tekintettel a foglalkoztatás növelésére, valamint a középosztály stabilitásának és fejlődésének támogatása, a politikai átláthatóság és a korrupcióellenes harc iránt.

A Népi platform szeretné elérni a következetes igazságszolgáltatást és az igazság kivívásának erősítését, a hátrányos helyzetűekkel szembeni szolidaritást, a család, a házasság és a gyermekek harmonikus fejlődésének segítését tűzte ki célul.

A három párt elkötelezte magát a szabad pályaválasztás, szociális és egészségügyi gondozás, a hazafiasság támogatása, a nacionalizmus és xenofóbia elutasítása, a nemzeti kisebbségek jogi helyzetének védelme és a populista politizálás elvetése mellett.

A közös elnökjelölt állításának szándékát nem tartalmazza

A Népi platform közös memorandumában nem nyilvánítja ki szándékát közös jelölt állítására a 2014-es szlovákiai elnökválasztáson. Pavol Frešo (SDKÚ) szerint ez az akarat meghaladja a memorandum kereteit, ugyanis véleményük szerint szélesebb körű megegyezésre van szükség, nemcsak e három pártéra.

Bugár Béla ezt kiegészítette azzal, hogy a memorandumban foglalt értékek fennállnak ugyanakkor az elnökjelölt esetében is. Ján Figeľ pedig úgy vélekedett, hogy mind személyében, mint tartalmilag alternatívát szeretnének kínálni az elnökválasztáson is.

Frešo szerint a Népi platform pont az ellenkezője egy új formáció születésének, egyszersmind garanciát ad arra, hogy e három párt alternatívát kínál a fennálló baloldali kormányzással szemben.

Bugár megjegyezte, hogy a politizálásból lassan kivesznek az értékek. Úgy véli, hogy némely politikus csak saját imázsának rövidtávú építésére törekszik, ők pedig az ilyen politizálást elutasítják. „Ha valaki valami újat várt a memorandumtól, az tévedett. Hagyományos értékeket tartalmaz, amelyekre építhető a politika” – fogalmazott.

Figeľ szerint e három párt nagy tapasztalattal rendelkezik. „Értékek, program, meggyőződés, emberek, akiknek van mit ajánlaniuk. A szabadságért és a demokráciáért folytatott harc nem ért véget 1989-ben. A memorandum a jelenben kínálandó alternatíva alapját képezi” – szögezte le.

Kitekintő / Parameter.sk

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »