Az online cenzúra a kínai hatalomátadás körül

Először zajlott Kínában hatalomátadás a mikroblogok bevezetése óta – a cenzúra és az érdeklődés hiánya miatt ugyanakkor az eseményről zajló vita konzervatív keretek közt maradt.

    A Zsenmin Zsipao kommunista pártlap kínai nyelvű internetes oldalán a „mikroblog-éra pártkongresszusának” nevezi a Kínai Kommunista Párt (KKP) szerdán véget ért, egyhetes XVIII. kongresszusát.

    A lap ugyanakkor nem a kínai közvélemény hatalomátadással kapcsolatos aktív véleménynyilvánítására utal, hanem a hivatalos média új szociális platformokon való részvételére. Úttörő módon a Hszinhua hírügynökség angol és kínai nyelvű Twitter-fiókjain, valamint a Sina mikroblogon is tudósított a pártkongresszus megnyitójáról és az új központi bizottság megválasztásáról, 125 delegáltnak pedig saját oldalán nyitott mikroblogot. A Zsenmin Zsipao szintén valós idejű híreket közölt az eseményről, a hatalomátadás idejére átalakított honlapján pedig online csevegőszobákat állított fel, az internetes kommunikáció segítésére mintegy félszáz küldöttel.

    A pártküldöttek maguk is üzentek a mikroblogokon a kongresszusról, többnyire a pártnak való elhivatottságuknak és hazafiságuknak hangot adva. Nagy visszhangot váltott ki például a netezők körében a ninghsziai küldöttség egyik tagjának posztja, amely szerint többször sírva fakadt Hu Csin-tao államfő kongresszust megnyitó beszéde alatt. Ugyancsak a blogolók sorában van Mao Ce-tung unokája, Mao Hszin-jü, aki legutóbb nagyapjának eszméit éltette, s úgy fogalmazott: azok mindig a párt vezető ideológiája maradnak. A mikroblogolók a küldöttek üzeneteire reagálva azt jegyezték meg nagyszámban: a jelenlegi kvázi-kapitalista társadalomban anakronisztikusan hat a kommunizmus ideológiájának emlegetése, s a gyermekeiket tömegesen külföldi egyetemekre küldő vezetők az ideológia kiüresedésének legjobb bizonyítékai.

    A több mint 350 millió regisztrált felhasználót jegyző Sina mikroblogon közölt kommenteket az elmúlt héten a cenzorok szigorú keretek között tartották. Ahogyan az várható volt, minden olyan bejegyzést töröltek, amely a pártot, a vezetést vagy a pártkongresszust kritizálta, és eltüntették a delegáltakat rossz színben feltüntető fényképeket és a leendő vezetés összetételét találgató posztokat is.

    A hét elején a kongresszusra magára sem lehetett a Sinán rákeresni, sőt letiltották a hasonló hangzású szavakat is, amelyekkel a netezők rákereshettek volna, így többek közt a „Spárta” kifejezés is tiltólistára került. A cenzorok sikerét jól mutatja, hogy a mikroblogon az elmúlt hét legnépszerűbb témái közt politika nem szerepel. A kínai közvélemény jellemzően nem is a vezetés és a vezetők iránt érdeklődik, sokkal inkább a hétköznapi ügyek – így többek között az infláció, az ingatlanpiac, a hivatali korrupció vagy a jövedelmi egyenlőtlenségek – miatt aggódik.

    A kínai emberek többsége jellemzően ma is a köznép felett állóként tekint a legfelsőbb vezetésre, s úgy tartja: a döntéshozásban az átlagembereknek nincs szerepe. A távolságot az is növeli, hogy a kínai legfelsőbb vezetők magánéletéről szinte semmit nem tudni, programjuk, egészségi állapotuk, a családtagjaikat illető bővebb információ mind szigorúan őrzött titok – az erről szóló információkat a kínai interneten szintén szigorúan cenzúrázzák.

MTI / Szerencsi Ágnes

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »