Kínában eléri a 7,5 százalékot a gazdasági növekedés

Az októberi adatokból ítélve Kína éves gazdasági növekedése el fogja érni a 7,5 százalékot, az infláció pedig nem sokkal 4 százalék alatt lesz – jelentette ki az országos statisztikai hivatal elnöke pénteken.

A harmadik negyedévben a GDP növekedése 7,4 százalékra mérséklődött a második negyedévi 7,6 százalékról. Kína a tavalyi 9,2 százalékos növekedést követően és nyolc egymást követő év 8 százalék körüli terve után először csökkentette ez alá, 7,5 százalékra éves előirányzatát.

A most nyilvánosságra hozott adatokból szakemberek egyértelműen arra következtetnek, hogy a gazdaság magához tért, és lassú egyenletes bővülésnek indult.

Az ipari termelés legutóbbi számai is ezt igazolják. Az ipari termelés októberben éves bázison 9,6 százalékkal bővült, míg az első tíz hónapban az emelkedés 10 százalékot mutat. Ez azonban még mindig elmarad az éves – 11 százalékos – központi tervtől.

Az álleszköz beruházások január és október között 20,7 százalékkal nőttek a tavalyi év azonos időszakához képest. Az ingatlanfejlesztő beruházások 15,4 százalékkal bővültek.

A kiskereskedelmi eladások az első tíz hónapban 14,1 százalékkal, októberben 14,5 százalékkal nőttek 2012 azonos időszakához képest. Az októberi adat hét hónapja a legmagasabb.

Kínában októberben tovább mérséklődött az infláció, 1,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az egy évvel korábbiakhoz képest. A kínai szakemberek szerint az árnövekedés alacsony szinten marad egészen a következő év első feléig.

A feltételezésekkel ellentétben, miszerint a lehetőséget kihasználva a központi gazdaságirányítás tovább lazít monetáris politikáján, szintén kínai elemzők úgy vélik, az idén már nem lehet további ösztönző intézkedésekre számítani. A központi bank az idén már két alkalommal is csökkentette a kereskedelmi bankok kötelező tartalékrátáját és az irányadó kamatlábakat is.

MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »