Izgalmas hét jön a tőzsdén

Nemzetközi és hazai szinten is izgalmas hetünk jön. A Sandy hurrikán után lassan feleszmélő USA holnap tartja az elnökválasztást. Rendkívül szoros a verseny, a közvéleménykutatások alapján Obama az esélyesebb, de még bármi kisülhet. A Redskins-hatás alapján azonban éppen a kihívó, Mitt Romney az esélyesebb, ugyanis Washington-t elkalapálták tegnap az NFL meccsen. Meglepő, de az indikátor az utóbbi 18-ból 17-szer jól működött, persze mi nem hiszünk a babonákban.

Európából az EKB és az angol jegybank csütörtöki kamatdöntése mozdíthatja ki az állóvízből a piacokat. Az Európai Központi Bank esetében az előrejelzések szerint nem változik az irányadó ráta (0,75%), de a sajtótájékoztatón a szeptember elején meghirdetett kötvényvásárlási programról, illetve esetleges egyéb monetáris beavatkozásokról jöhetnek fontos információk.

Az Európai Bizottság is aktív lesz a héten, szerdán jelenik meg a tagállamok gazdasági kilátásairól készített átfogó anyag. A legnagyobb figyelmet a problémás országok kaphatják. Spanyolország esetén a kormány például 0,5%-os, míg az elemzői konszenzus 1,3%-os recessziót vár jövőre, kíváncsian várjuk mit mond az EB.

november 7, hazai szempontból is különösen fontos, hiszen azon túl, hogy kiderül, milyen növekedéssel számol Magyarország esetén a Bizottság, megtudhatjuk, hogy tarthatónak véli-e a 3% alatti deficitszámot 2013-ra. Ezzel együtt az is kiderül, hogy Magyarország kikerül-e a túlzott deficit eljárás alól, illetve ha nem, felfüggeszti-e az EU a kohéziós források egy részét. Utóbbira ugyan nem számítunk, de szerintünk az EB nem engedi ki hazánkat a 8 éve tartó EDP eljárás alól. Hírforrások szerint ez leghamarabb jövőre jöhet.

görögök is hoznak egy kis izgalmat a hétre, szerdán 13,5 milliárd eurós strukturális reformcsomagot kell elfogadniuk, mely a büdzsé hosszú távú kiegyensúlyozását szolgálja, de vasárnap is megszorításokról tárgyalhat a kabinet. Utóbbiak azért fontosak, hogy Görögország hozzájusson a második nemzetközi mentőcsomag következő részletéhez.

Csütörtökön kezdődik a kínai kongresszus, amelyen megválasztják az új vezetőt a következő tíz évre.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »