Izgalmas hét jön a tőzsdén

Nemzetközi és hazai szinten is izgalmas hetünk jön. A Sandy hurrikán után lassan feleszmélő USA holnap tartja az elnökválasztást. Rendkívül szoros a verseny, a közvéleménykutatások alapján Obama az esélyesebb, de még bármi kisülhet. A Redskins-hatás alapján azonban éppen a kihívó, Mitt Romney az esélyesebb, ugyanis Washington-t elkalapálták tegnap az NFL meccsen. Meglepő, de az indikátor az utóbbi 18-ból 17-szer jól működött, persze mi nem hiszünk a babonákban.

Európából az EKB és az angol jegybank csütörtöki kamatdöntése mozdíthatja ki az állóvízből a piacokat. Az Európai Központi Bank esetében az előrejelzések szerint nem változik az irányadó ráta (0,75%), de a sajtótájékoztatón a szeptember elején meghirdetett kötvényvásárlási programról, illetve esetleges egyéb monetáris beavatkozásokról jöhetnek fontos információk.

Az Európai Bizottság is aktív lesz a héten, szerdán jelenik meg a tagállamok gazdasági kilátásairól készített átfogó anyag. A legnagyobb figyelmet a problémás országok kaphatják. Spanyolország esetén a kormány például 0,5%-os, míg az elemzői konszenzus 1,3%-os recessziót vár jövőre, kíváncsian várjuk mit mond az EB.

november 7, hazai szempontból is különösen fontos, hiszen azon túl, hogy kiderül, milyen növekedéssel számol Magyarország esetén a Bizottság, megtudhatjuk, hogy tarthatónak véli-e a 3% alatti deficitszámot 2013-ra. Ezzel együtt az is kiderül, hogy Magyarország kikerül-e a túlzott deficit eljárás alól, illetve ha nem, felfüggeszti-e az EU a kohéziós források egy részét. Utóbbira ugyan nem számítunk, de szerintünk az EB nem engedi ki hazánkat a 8 éve tartó EDP eljárás alól. Hírforrások szerint ez leghamarabb jövőre jöhet.

görögök is hoznak egy kis izgalmat a hétre, szerdán 13,5 milliárd eurós strukturális reformcsomagot kell elfogadniuk, mely a büdzsé hosszú távú kiegyensúlyozását szolgálja, de vasárnap is megszorításokról tárgyalhat a kabinet. Utóbbiak azért fontosak, hogy Görögország hozzájusson a második nemzetközi mentőcsomag következő részletéhez.

Csütörtökön kezdődik a kínai kongresszus, amelyen megválasztják az új vezetőt a következő tíz évre.

Kitekintő / Equilor

Felkapott hírek

Friss hírek

Elítélték Sarkozyt, de nem kell börtönbe vonulnia

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy meg akart vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek azonban nem kell börtönbe vonulnia, egyrészt fellebbezhet az ítélet ellen, másrészt kérheti, hogy háziőrizetben, elektromos karpereccel töltse le büntetését.

Read More »