Csökkent az életszínvonalbeli különbség város és vidék között Kínában

Sorozatban harmadik esztendeje csökkent a jóléti rés a kínai városok és a vidék lakossága között, azaz gyorsabb ütemben növekszik a vidékiek jövedelme, mint a városlakóké – jelentette Mezőgazdasági Minisztérium jelentésére hivatkozva a kínai Hszinhua (Xinhua) hírügynökség.

A jelentés szerint a vidéki háztartások egy főre jutó jövedelme az év első kilenc hónapjában 6778 jüan volt (kb. 239 ezer forint), ez az utóbbi években átlagosan 12,3%-kal nőtt. A növekedés 2,5%-kal volt magasabb, mint a városokban, így a városiak már csak 2,72-szor keresnek többet a vidékieknél.

 A kínai Társadalomtudományi Akadémia jelentése szerint a helyzet mégsem olyan rózsás, ugyanis az 1968-as szintnél 68%-kal nagyobb a jóléti rés város és vidék lakosai között, míg az 1997-es szinthez képest is 26%-kal.

A vagyoni egyenlőtlenségek régóta foglalkoztatják a kínai hatóságokat, mert attól félnek, hogy annak esetleges magas szintje elégedetlenséget és nyugtalanságot szülhet az ország 1,3 milliárdos lakosságának körében. Az államközelinek tartott Kínai Vidéki Tanulmányok Központjának augusztusi jelentése szerint az egyenlőtlenség mértéke közel járt a „veszélyesnek” titulált szinthez, és százmilliók költöztek városokba a jobb élet reményében. 

Földi Bence

Friss hírek