Fokozódik a magyarok kiszorítása az INA-ból

A horvát pénzügyminiszter nem adná az INA olajtársaság 19 százalékos részvénycsomagját a Molnak.

    Slavko Linic szerdán azt mondta, hogy a Mol olyan partner, amely nem fektetett be az INA-ba, ezért ellenezni fogja a vállalat további 19 százalékának eladását a magyaroknak.

    A pénzügyminiszter a horvát rádió és televízió (HRT) délutáni híradásában nyilatkozott, cáfolva a Globus című horvát hetilap értesülését, amely szerint a kormány értékesítene 19 százalékos részesedést az INA-ból, és azt a Mol vehetné meg.

    A Globus a hírt Mol, INA és horvát kormány közeli, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva közölte.

    A Mol felügyelőbizottságának név nélkül idézett munkatársa a lap szerint azt állítja, hogy a Mol újabb 19 százalékos pakettet vásárolna az INA-ban, ami után a horvát kormány 25 százalék plusz egy részvényből álló irányítási csomagot tartana meg. Az eladásról szóló hírt az újságnak egy szintén név nélkül idézett horvát INA felügyelőbizottsági tag és az „egyik kormányalelnök munkatársa” is megerősítette.

    A cikk olyan feltételezésekről is írt, amelyek szerint a Mol már most is több mint 51 százalék tulajdonjoggal rendelkezik az INA-ban. Miután azonban hivatalosan csak 49 százalékot birtokolhat, a maradék két százalékot titokban tartja. Az újabb 19 százalékos részvénycsomag megvásárlása után azonban a Mol hivatalosan is az INA többségi tulajdonosává válna.

    A lap arra is kitért, hogy a 10-15 milliárd kunát érő üzlet sokat jelentene a jelenleg 10 milliárdos hiányt felhalmozó költségvetésnek, hozzátéve, hogy a további privatizációt Slavko Linic pénzügyminiszter sem ellenezné.

MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »