A kampányba is beleszólt Sandy

Helyi idő szerint hétfő este érte el az Egyesült Államok keleti partvidékét a Sandy hurrikán. Érkezését gondos felkészülés előzte meg, de a vihar így is követelt emberéleteket. Sandy a 2012-es amerikai elnökválasztás finiséhez közeledve a kampányba is beleszólt.

Az évszázad eddig legnagyobb vihara érte el hétfőn az Egyesült Államok keleti partját. A hurrikánt Halloweenre való tekintettel az interneten hamar Frankenstormként emlegették.

Katasztrófa sújtotta terület

Több tízmillió embert érintett az Egyesült Államok keleti partvidékén a hurrikán. Több nagyvárosban is megállt az élet: százezreket evakuáltak, leállt a közlekedés, bezártak az iskolák, szünetelt az áramszolgáltalás, tűzvészek tomboltak, valamint áradás és 140 kilométer per órás szél sújtotta a területet.

A vihar New York és New Jersey államokban okozta a legnagyobb pusztítást, Manhattanben még a tőzsde is bezárt az időjárás miatt. Legutóbb 1985-ben kényszerültek erre, amikor a Gloria hurrikán érte el a metropolisz területét; arra pedig 1888 óta nem volt példa, hogy akár két egymást követő napon is szüneteljen a kereskedés az időjárás miatt.

A hatóságok folyamatosan tájékoztatták a területen élőket a biztonsági előírásokról annak érdekében, hogy minél kevesebb személyi sérülés történjen a vihar ideje alatt. Manhattanben lezárták a hidakat és az alagutakat, még egy kórházat is ki kellett üríteni. Szerencsére Sandy poszt-trópusi ciklonná gyengült a szárazföld elérésével, de még így is hatalmas erővel érkezett meg a keleti partra. A vihar bizonyos területeken ráadásul nem áradást, hanem havazást hozott: a rekord az egy éjszaka alatt lehullott 45 centiméteres hótakaró volt New York állam egyik kisebb településén. Előrejelzések szerint akár hetekig is áram nélkül maradhat három New York-i megye.

Manhattanben részlegesen összeomlott egy épület, Queensben pedig tűzvész pusztított: körülbelül 15 épület égett porig a kerületben. Leszakadt egy toronydaru is, méghozzá az épülőfélben lévő One World Trade Center félkész tornyának tetején, több száz méteres magasságban. Kedden reggel az elnök katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánította New York és New Jersey területét és azonnal biztosította a szükséges szövetségi forrásokat a helyreállításhoz.

A vihar elvonultával Sandy mérlege a következő: az Egyesült Államokban 46-an vesztették életüket, 9 millió ember maradt időlegesen áram nélkül, az anyagi kár pedig előrejelzések szerint 30 milliárd dollár körül mozog.

A főparancsnoki kártya

Az elnökjelöltek a televíziós viták után sajnos a gyakorlatban is ízelítőt adhattak abból, hogy milyen főparancsnokai lennének az Egyesült Államoknak. Barack Obama lemondta a tervezett kampányrendezvényeit Floridában és hétfőn visszatért a fővárosba, hogy figyelemmel kövesse a katasztrófa-elhárítási munkálatokat. A republikánusok azonban ebben is találtak kivetnivalót, Newt Gingrich például azt kifogásolta, hogy az elnök miért nem cselekedett ugyanígy a bengázi támadások idején. Obama hamar hárította azokat a találgatásokat, miszerint pusztán önérdekből, a szavazók szimpátiájának elnyerése miatt ment volna vissza a fővárosba. „Nem aggódom a vihar kampányra gyakorolt hatása miatt. A családok és a gazdaság miatt aggódom. A választás tud vigyázni magára.” – mondta el az elnök.

Néhány órával azt követően, hogy Obama visszautazott Washington DC-be, a republikánus stáb is bejelentette, hogy mind Mitt Romney, mind pedig Paul Ryan lemondja az összes kampányrendezvényét, hogy biztosítsák együttérzésüket a hurrikán sújtotta területeken élő amerikaiak millióinak.

Hogy miért függesztette fel Obama és Romney is a kampányát? A válasz egyszerű: mindketten tudták, hogy nem vetne rájuk jó fényt, ha tovább folytatnák a rendezvényeket, mit sem törődve a pusztító viharral, miközben milliók vannak veszélyben az ország más részein. Mindkét elnökjelölt leállította az adománykérő e-mailek katasztrófa sújtotta államokba való továbbítását, Romney pedig adománygyűjtésbe kezdett.

A Sandy hurrikán rávilágított arra, hogy hogyan kezeli Obama és Romney – akár elméletben, akár a gyakorlatban – a katasztrófahelyzeteket. Obama agresszíven hangoztatta azon álláspontját, hogy a szövetségi kormányzat feladata és kötelessége az, hogy az ilyen helyzetekben cselekedjen. Az elnök négy évvel ezelőtt is azzal kampányolt, hogy javítani kellene azon a metóduson, ahogyan a szövetségi kormányzat reagál a katasztrófahelyzetekre. Az elnök minden bizonnyal tanult az előző kormányzat hibáiból: 2005-ben George W. Busht sorozatos támadások érték amiatt, hogy nem reagált elég gyorsan a Katrina hurrikánra – Obama ezt mindenképpen el akarta kerülni.

Republikánus kihívója azonban az ellenkező véleményen van: szerinte elsősorban az államok feladata kellene, hogy legyen a katasztrófahelyzetekben való intézkedés. Romney azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy sor kerüljön az egész katasztrófavédelem privatizációjára.  Romney még 2011 nyarán tett egy olyan kijelentést, miszerint a FEMA (Federal Emergency Management Agency – Szövetségi Katasztrófavédelmi Ügynökség) költségvetését is csökkenteni kellene. „Minden alkalommal, amikor lehetőség nyílik arra, hogy elvegyél valamit a szövetségi kormányzattól és visszaadd azt az államoknak, akkor azt kell tenned.” – mondta ekkor. Azóta azonban a republikánus elnökjelölt nem ismételte meg ezt a kijelentését, ráadásul a Sandy hurrikán kapcsán hétfőn hangsúlyozta, hogy nem szüntetné meg a FEMA-t, ha őt választanák meg elnöknek.

Sandy dönt majd?

Katasztrófahelyzet ide vagy oda, az elnökjelöltek még így is igyekeznek minden pillanatot kihasználni a kampányolásra, hiszen már csak napok vannak hátra november 6-ig, az elnökválasztás napjáig. Mindkét oldal dollármilliókat fektet televíziós hirdetésekbe a kampány utolsó pillanataiban is annak érdekében, hogy annyi bizonytalan szavazót győzzenek meg, amennyit csak tudnak. Az elnökjelöltek értelemszerűen a csatatérállamokra koncentrálnak ezekben a napokban, Sandy azonban érintette Virginia, New Hampshire, Észak-Karolina, valamint Ohio egyes területeit is. Ezekben az államokban akár hosszabb időre is probléma lehet az áramszolgáltatással, ezért a jelöltek a televíziós megjelenések mellett a rádiós hirdetésekre és az újságokban elhelyezett reklámokra is összpontosítanak.

A vihar miatt több államban is fel kellett függeszteni a korai szavazást. A csatatérállamok tekintetében ez igen fájó pont lehet Obamának, hiszen a demokraták jobban támaszkodtak a választás napja előtti szavazásra, mint a republikánusok. A jelöltek új helyzethez alkalmazkodó taktikázását az is nehezíti, hogy több közvélemény-kutató cég is felfüggesztette a napi felméréseit, hiszen az emberek személyes és telefonos megkeresése is nehezebbé vált a vihar okozta pisztítás miatt.

A következő néhány nap Barack Obama és Mitt Romney versengésében arról szól, hogy ki tud „elnökösebben” viselkedni. Sandy érkezésekor Obama cselekedett először, Romney tétovázott: egyelőre a jelenlegi elnök a hitelesebb főparancsok.

Pintér Melinda

Friss hírek