Betiltották a Halloweent

A dél-oroszországi Krasznodar térségében betiltották „a halál és az ördög dicsőítésének” titulált ünnepet, a főleg az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában ünnepelt Halloweent. Krasznodar oktatási minisztériuma meg nem nevezett pszichológusok véleménye alapján döntött így, akik szerint ez az ünnep „nagy veszélyt jelent a gyerekek számára” és károsítja a szellemi egészségüket, írja a RIA orosz hírügynökség.

A minisztériumi közlemény szerint „azok a gyerekek, akik részt vesznek az ünneplésben gyakran félnek, érzelmeiket elfojtják, agresszívek és hajlamosabbak az öngyilkosságra”. Továbbá azt is hozzátették, hogy az iskolák hagyományos orosz értékek alapján kellene, hogy rendezvényeket szervezzenek, mivel a Halloween vallási nézete nem egyezik az orosz világi taníttatás alapelveivel.

A helyi ortodox templom képviselője szerint is a Halloween „a halál és az ördög tiszteléséről” szól, írja az abc news hírügynökség.

A Halloween ünnepe, ami egykor a nyár végét, az őszi betakarítást és a tél kezdetét jelentette, a szovjet összeomlás után terjedt el Oroszországban, és melyet először az 1990-es évek végén ünnepeltek orosz iskolákban. De már 2003-ban a moszkvai oktatási minisztérium javasolta, hogy tiltsák be a Halloweent az általános- és középiskolákban.

Azonban nem csak a Halloweent tartják „nem megfelelőnek” az orosz konzervatívok. A fiatalok körében egyre népszerűbb Valentin napot sem tolerálja néhány magas beosztású hivatalnok és vallási tekintély. Szerintük a fiatalok „lelki biztonságára” és „erkölcsi értékeire” negatív hatással vannak ezek az ünnepek, írja a RIA orosz hírügynökség.

Erdélyhegyi Dániel

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »