Átrendeződés a kínai hadsereg vezetésében

A kínai hadsereg vezető posztjain személyi változások történtek az elmúlt napokban Pekingben, összefüggésben a közelgő politikai hatalomváltással.

    A toborzásért és kiképzésért felelős posztot Fang Feng-huj kapta a vezérkari főnökök közül. A 61 éves Fang tábornok, aki korábban a Pekinget is magába foglaló katonai körzet parancsnoka volt, tagja a Kínai Kommunista Párt központi bizottságának.

    Új beosztása azt valószínűsíti, hogy hamarosan bekerülhet a Központi Katonai Bizottságba (KKB), a 2,3 milliós kínai hadsereg legfelsőbb irányító testületébe, amelyben jelenleg az első ember Hu Csin-tao pártfőtitkár, államelnök. A KKB egyszerre állami és párttestület.

    Fang új beosztásba helyezése – megfigyelők szerint – a hamarosan leköszönő pártfőtitkár pozíciójának megerősítését szolgáló lépés. Fang volt az, aki 2009-ben levezényelte a Kínai Népköztársaság fennállásának 60. évfordulójára szervezett parádét; legutóbb 2010-ben léptették elő.

    A kínai hadsereg több más kiemelt posztján is változások történtek, így a logisztikai, a fegyverzeti és a politikai terület is új vezetőt kapott. Alacsonyabb szinteken ugyancsak voltak vezetőcserék.

    Friss bejelentés szerint az igen fontos haderőnemnek számító légierő szintén új parancsnokot kapott a Kínai Népköztársasággal egyidős Ma Hsziao-tien személyében, aki eddig vezérkarifőnök-helyettes volt. Minden bizonnyal ő is tagja lesz a 12 tagú KKB-nak. Róla az a hír járja, hogy jó kapcsolatban van a leendő új pártfőtitkárral, Hszi Csin-pinggel.

    Ugyancsak felkeltette a figyelmet Csang Jangnak, a kuangcsoui katonai körzet politikai komisszárjának új beosztásba helyezése. A jövőben a központi politikai osztályt fogja igazgatni. Megfigyelők emlékeztetnek arra, hogy e lépés olyan katonai vezetők háttérbe szorítását jelenti, akik korábban Po Hszi-laj bukott csungkingi párttitkár szövetségeseinek számítottak.

    A kínai csúcsvezetésben beálló változások törvényszerű része a hadseregvezetés átrendeződése is. Igen fontos, üzenetértékű, hogy ki a Központi Katonai Bizottság első embere. E poszt fontos garancia a hatalomérvényesítéshez, s ahogy a hadsereg súlya növekszik, egyre jelentősebb a politikai szerepe.

    A Kínai Kommunista Párt 18. kongresszusa előtt találgatások folynak arról is, hogy vajon Hu Csin-tao megválik-e ettől a funkciójától, vagy megtartja azt, ahogy elődje, Csiang Cö-min.

    Korábbi – nem megerősített – jelentésekből arra lehetett következtetetni, hogy Hu nem tart tovább igényt a KKB elnöki tisztségére, s átengedi azt a bizottságban jelenlegi civil helyettesének, a főtitkári és később államelnöki szék várományosának, Hszi Csin-pingnek. Utóbb azonban olyan feltételezések láttak napvilágot, amelyekből arra következtetni, hogy Hu néhány évig mégis marad a bizottság élén.

    A máig befolyásosnak tekintett 86 éves Csiang Cö-min, akinek tavaly halálhírét keltették, az elmúlt hetekben viszont három alkalommal is megjelent a nyilvánosság előtt, az akkori hatalomváltás után két évvel, 2004 szeptemberében adta át a KKP KKB elnökségét Hu Csin-taónak.

MTI / Trebitsch Péter

Friss hírek