Valódi fordulat a két Szudán kapcsolatában?

Szudán elnöke, Omar Hassan Bashir hamarosan hivatalos látogatást fog tenni Dél-Szudánban, írja a Reuters a szudáni állami hírügynökség közlésére hivatkozva. A hírt Ali Ahmed Karti szudáni külügyminiszter jelentette be, aki emellett elmondta azt is, hogy a látogatás célja a két ország viszonyának normalizálása. A múlt hónap során mindkét Szudán megállapodott abban, hogy véget vetnek az ellenségeskedésnek, újraindítják a dél-szudáni olajexportot, illetve felélesztik a két ország közti kereskedelmet. A lépés különösen fontos annak fényében, hogy a két ország áprilisban gyakorlatilag háború közeli állapotba került egymással.

Bár a külügyminiszter konkrét időponttal nem szolgált a látogatást illetően, állami tisztviselők szerint már novemberben sor kerülhet rá. A két szomszéd viszonyának rendezése nem lesz egyszerű lépés, hiszen a gazdasági dolgok mellett számos vitás kérdés szorul orvoslásra, úgy mint a területi viták rendezése. Bashir utoljára 2011. július 9-én, Dél-Szudán függetlenedési ceremóniája alkalmából járt az országban. Idén áprilisban mindkét fél egy csúcstalálkozó megtartását tervezte, melytől aztán a szudáni fél végül elállt, amikor a két ország határánál fegyveres összetűzésre került sor, amelyet követően dél-szudáni katonák északi olajmezőket foglaltak el.

A két ország viszonyának javításában közvetítő Afrikai Unió múlt héten hat hetes időkeretet adott a két félnek, hogy rendezzék a mindkét fél számára szimbolikus jelentőséggel bíró Abyei területének kérdését. A dél-szudáni olajexport pedig, amely az ország GDP-jének 98%-át teszi ki, várhatóan december végén, január elején indulhatna újra.

Bognár Bálint

Felkapott hírek

Friss hírek

Feszült a helyzet Ukrajnában, aggódik a G7

A világ hét legfejlettebb iparú országának külügyminiszterei és Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn közös állásfoglalásban fejezték ki aggodalmukat amiatt, hogy Oroszország jelentős haderőt vont össze az ukrán határ mentén és az általa önkényesen elcsatolt Krím-félszigeten.

Read More »

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »