Meglepte az olasz külügyminiszter Szomáliát

Giulio Terzi olasz külügyminiszter kedden meglepetésszerű látogatást tett a szomáliai fővárosba, Mogadishuba, amelynek célja a két ország közti kapcsolatok megújítása, áll az al Jazeera cikkében. A látogatás egyedülállónak számít, hiszen az elmúlt két évtizedben ilyen magas rangú olasz tisztségviselő nem tett hivatalos látogatást az afrikai országban.

Hassan Sheikh Mahmoud, az ország nemrég megválasztott elnöke fogadta az olasz külügyminisztert, majd elmondta, hogy „a korábbi olasz kormányok is részt vettek a szomáliai fejlesztési folyamatokban és most ismét itt vannak, hogy hozzájáruljanak az ország fejlesztéséhez és stabilitásához.” Terzi válaszában úgy nyilatkozott, hogy „ez egy lehetőség, hogy biztosítsuk az elnököt az olasz kormány és intézményei elkötelezettségéről gazdaságfejlesztési, jogi, és védelmi-biztonsági együttműködési területeken.” Terzi látogatása csupán pár nappal azután történt, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) egy új menekülttábor építését jelentette be Etiópiában, hogy kezelni tudják a Szomáliából átáramló menekültek tömegét. Az UNHCR szóvivője elmondta, hogy a tábor már a hatodik lesz, és Kole városa, valamint a Kobe tábor között fog elhelyezkedni. Több, mint egymillió szomáliai menekült él a szomszédos országokban, többségük Kenyában. Etiópia 214 ezer menekültet fogadott be eddig. Terzi az elnök mellett Abdi Farah Shirdon Said miniszterelnökkel is találkozott, akiket biztatott egy új, az emberi és civil jogokat védő és tiszteletben tartó alkotmány kidolgozására és elfogadására.

A miniszteri szintű látogatás egy évvel azután történt, hogy Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök látogatást tett az országban, a régiót sújtó egyik legnagyobb szárazság közepette. A tavalyi látogatás precedens értékű volt, hiszen évtizedek óta az első alkalom volt, hogy egy nem afrikai vezető utazott az országba hivatalos célból.

Bognár Bálint

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »