Hollandia blokkolná az uniós büdzsé kibővítését

Az uniós állam-és kormányfők brüsszeli találkozójának fő célja a Közösség szorosabb, átláthatóbb gazadasági uniójának megtervezése volt. Bár a bankunió tekintetében továbbra is rengeteg a kérdés, Mark Rutte nyugalomra intette a kétkedőket, szerinte a reformok kivitelezése sok időt igényel.

A brüsszeli csúcs végeztével Hollandia miniszterelnöke, Mark Rutte szerint Herman Van Rompuy tervei, amelyek alapján megerősítenék a gazdasági uniót, igencsak halványak. Rutte kifejtette, hogy bár  többre számított az Európai Tanács ülésének eredményeként,  nyugodtnak kell maradni, hiszen a nagy volumenű reformok kivitelezése minden európai állampolgár érdeke.

Az Európai Tanács a gazdasági és monetáris unió kapcsán azonnali bankfelügyeleti rendszer felállítását javasolta, amely meghatározó lépés lenne a bankunió kialakításában. Az uniós tervek szerint  a bankfelügyeleti feladatokat el kell választani a monetáris kihívásoktól, a tagállamok számára  pedig alapvető  követelmény lenne a transzparencia.  Ennek következtében a pénzügyi rendszerek uniós szinten közelítenének egymáshoz, és létrejöhetne a valódi gazdasági és monetáris unió.

A közös bankfelügyelet kérdése megosztotta az európai államokat, elsősorban Németország és Franciaország közt érezhető az ellentét. Franciaország azt szeretné, ha az Európai Központi Bank vezetésével megvalósulhatna az uniós szintű bankfelügyelet, ezzel szemben Angela Merkel aggodalmát fejezte ki az ellenőrzött bankok száma miatt. Németország szerint a hatezer ellenőrzött bank túl sok, a hangsúlynak továbbra is a nemzeti költségvetéseken kéne maradnia. Hollandia Németország mellé állt, Rutte Merkelhez hasonlóan vélekedik a prioritásokról.

Mindeközben a holland pénzügyminiszter, Jan Kees de Jager  kifejtette, hogy Hollandia semmiképp nem támogatja az uniós költségvetés hét százalékos kiegészítését.  A miniszter már korábban is hangot adott a véleményének, amely szerint az ország nem fog eleget tenni a Bizottság és az Európai Parlament kérésének. Kees de Jager szerint a 2013-as költségvetés csak úgy „állítható meg” ha több európai ország is összefog , és a blokkkoló kisebbség elvét alkalmazzák. 

Bár úgy tűnik a 2013-as költségvetés kiegészítését illetően sincs egyezség, a Közösség mégis dolgozik a 2014-2020-as időszakra vonatkozó költségvetési tervezeten. A holland kabinet Jan Kees de Jager vezetésével kifejtette, hogy nem hajlandó az unió kívánságainak eleget tenni, amennyiben a Közösség nem inflációs alapon tervezi meg a költségvetést. A pénzügyminiszter támogatására sietett David Cameron is, aki nem félt kimondani: Nagy-Britannia kész megvétózni a közösségi büdzsét.

A gazdasági válság és társadalmi szkepticizmus sújtotta Brüsszel újabb nehézség előtt áll: az eddig  kimondottan unióbarát holland külpolitika megannyi ponton ellenkezik a közösségi törekvésekkel, ez pedig a legkevésbé sem jó jel az EU számára.

Tamara Judi

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »