A líbiai felfordulásnak újabb áldozatai vannak

Egy évvel Moammer Kadhafi, a 42 évig uralkodó diktátor megbuktatása után sem állt helyre a rend Líbiában. Miszráta tartományában törzsek csapnak össze és a parlament épületébe tüntetők özönlöttek be. Az országban ugyan demokratikus választásokat tartottak, az új vezetők nem tudják érvényesíteni a törvény erejét egy olyan térségben, ahol a civilek jelentős része fegyverekkel rendelkezik.

Miszráta városa és Bani Walid milíciái között a harcok azt követően robbantak ki, hogy a diktátor megbuktatásában kulcsszerepet játszó Omran Shaban meghalt. A miszrátai férfi talált rá egy évvel ezelőtt a szennyvízcsatornában bujkáló Kadhafira, de ezt követően Bani Walidban élő emberek egy fegyveres csoportja elrabolta és megkínozta a másik város ünnepelt hősét. Vasárnap 22 ember halt meg az összecsapásokban és mintegy kétszázan sérültek meg, emellett rengeteg családnak el kellett hagynia otthonát az élhetetlenné tett környezet miatt.

Az eset hatására körülbelül 500 fegyveres tüntető vonult a parlamentbe, akik az ideiglenes nemzetgyűlés elnökét Isten ellenségének nevezték és azt követelték, hogy a Bani Walidban lévő harcoknak a kormány vessen véget. A nemzetgyűlés felkérte a Honvédelmi Minisztériumot a bűnösök felkutatására és az emberrablókat rejtegető város határidőt kapott a kiadatásra. A vezetők azért sincsenek könnyű helyzetben, mert a bukott diktátor rengeteg híve és bűntársa él még szabadon és az ország rendfenntartó szervezetének kialakítása gyerekcipőben jár, annak sok feladatát továbbra is korábbi lázadók csoportjai látják el.

Kántor Adrienn

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »