Elkezdődött a helyezkedés

Elkezdődött a helyezkedés a miniszteri tisztségekért néhány héttel az elnökválasztás előtt – írja a New York Times. John Kerry demokrata szenátor Barack Obama elnökkel, Rob Portman republikánus szenátor Mitt Romney republikánus jelölttel tölt el megbeszéléssel néhány napot. A két és fél hét múlva esedékes elnökválasztás eredménye kétséges, mindkét pártban sokan pályáznak a fontosabb pozíciókra. Hivatalosan minden felmerülő jelölt tagadja a sajtó híreszteléseit, de valójában minden megtesznek azért, hogy a pártjukban megerősítsék a pozícióikat.

Hillary Clinton külügyminiszter lemondása miatt kivételesen a hivatalban lévő elnök pártjában is elindult a verseny. John Kerry, aki demokrata jelöltként 2004-ben George W. Bush elnöktől szenvedett vereséget az elnökválasztásokon, az egyik fő esélyes – ezzel magyarázható, hogy a hétvégét Obamával tölti. Az esélyei megnőttek azután az eset után, amikor fő vetélytársa, Susan E. Rice ENSZ-nagykövet, a líbiai események kapcsán leszerepelt a TV-ben. Kerry ellen szól viszont, hogyha ő lesz a külügyminiszter, akkor a szenátori székéért újra meg kell küzdenie a demokratáknak – a szűk szenátusi többségük akár meg is szűnhet egy republikánus győzelem esetén. A döntés várhatóan csak az elnökválasztás után lesz ebben a kérdésben. A pénzügyminiszter lemondása is elképzelhető a híresztelések szerint, ezért az ő utódját is keresik.

Rob Portman szenátor, akinek a neve korábban felmerült a lehetséges republikánus alelnök-jelöltek között, a pénzügyminiszteri tisztségre esélyes Mitt Romney győzelme esetén. Az ő neve egyébként az elnök stábjának lehetséges vezetőjeként is felmerült. A külügyminisztérium élére esélyesek névsora hosszú. Míg a demokraták majdnem egységesen egyetértenek Obama külpolitikájával, addig a republikánusok között a mérsékeltebb és a radikálisabb külpolitika hívei fognak összecsapni, hogy melyik táborból kerüljön ki a miniszter. Összességében elmondható, hogy a Republikánus Pártban még semmi sem dőlt el, hivatalosan még a jelöltek meghallgatása sem kezdődött el.

Csaba Zsolt Márton

Friss hírek