Keveset érhet egy latinó voks

Ronald Reagan 1984-es elsöprő választási győzelme óta nem volt olyan republikánus jelölt, aki a fehér szavazók között akkora népszerűségnek örvendene, mint Mitt Romney – írja a Washington Post. A Rasmussen, a Pew Research és a Fox News felmérései az elnök kihívójának több mint húsz pontos előnyét mutatják a nem színesbőrű választók között. A lap szerint míg az elemzők többsége latinó csoport szavazatainak fontosságát hangsúlyozza, addig  sokkal lényegesebb lesz, hogy a hétszeres túlsúlyban lévő fehér választók kire adják majd voksukat. 

Ha Romney – egy számára kedvezőtlen forgatókönyv esetén – 45 százalékponttal alul is maradna a latinók körében Obamával szemben, ez a fehér voksok miatt országos szinten mindössze egy százalékpontos veszteséget jelentene. Feltéve, ha addig megőrzi 22 pontos előnyét.

Négy évvel ezelőtt a nem színesbőrű szavazók az összes voksoló háromnegyedét adták, míg a latinók csak kilenc százalékát. Utóbbi csoport aránya jelenleg tizenegy százalék, míg előbbieké 72 százalékra csökkent. McCain szenátor 2008-ban a fehér szavazók között tizenkét százalékponttal végzett Obama előtt, míg a latinók körében 36 ponttal maradt el.

Pulay Kristóf

Friss hírek