Elfogták a terrorszervezet egyik parancsnokát

A Boko Haram egyik parancsnokát sikerült letartóztatnia a nigériai biztonsági erőknek, akin egy szenátor házában ütöttek rajta. Ezzel egyidejűleg a hadsereg szóvivője elmondta: bizonyítékokat találtak arra, hogy a terroristaszervezet több szálon is kötődik különböző kormányzati tisztviselőkhöz.

A letartóztatott Boko Haram-tag Shuaibu Mohammed Bama, akinek neve a körözött terroristák listáján is szerepel, tehát az iszlámista terrorszervezet egy magas rangú emberéről van szó. Arról, hogy pontosan melyik szenátor házában találtak rá Bamára, a hadsereg nem adott ki információkat, azonban az a tény, hogy egy kormányzati tisztviselő esetleg menedéket adott egy körözött terroristának mindenképpen vészjósló jel lehet. Goodluck Jonathan elnök januárban elmondta, hogy a Boko Haram a kormányzat minden szintjére beépült, további részleteket azonban nem osztott meg ezzel kapcsolatban. A mostani eset azonban mindenképpen az elnök szavait erősíti meg, és rendkívül rossz fényt vet a nigériai politiai elitre.

A Boko Haram célja egy iszlám állam létrehozása Nigériában, ehhez pedig minden eszközt felhasználnak. A Human Rights Watch jogvédő szervezet szerint a szervezet 2009 óta legalább 2800 ember haláláért tehető felelőssé. Állami és egyházi célpontok elleni támadásaik, valamint robbantásos merényleteik révén csak méginkább kiélezték a belső ellentéteket, ennek eredményeként Nigéria mára a polgárháború szélére sodródott.

Stemler Dániel

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »