Tüntetés Kuvaitban: demokráciából önkényuralom?

A kuvaiti emír októberben feloszlatta a parlamentet, majd módosította a választási törvényt. Szerinte ezzel stabilabb lesz a kuvaiti rendszer, az ellenzék szerint azonban demokráciából elnyomó önkényuralommá válik az ország.

Tüntetések kezdődtek vasárnap a kuvaiti fővárosban, miután az emír bejelentette az ország választójogának módosítását. Erre reagálva ellenzéki csoportok kijelentették, hogy bojkottálni fogják a decemberi választásokat és tüntetésre hívták a lakosokat. A tömeg a hatósági előírásokkal ellentétben végigvonult a városon is, így az eddigi információk szerint a rendőrség könnygázt és kábító gránátot is bevetett már a tömeg szétoszlatásának érdekében.

A demonstrációk és a tervezett bojkott oka, hogy a kormány megváltoztatta a választási törvényeket és módosította a szavazási rendszert. Az ellenzékiek „alkotmány ellen elkövetett puccsnak” nevezték a történteket. A decemberi választás a második lesz idén, 2006 közepe óta pedig már a hatodik. A gyakori választások oka, hogy politikai viták miatt rendszeresen feloszlik a parlament. A kormány szombati rendkívüli ülésén elrendelte a december 1-jei szavazást, valamint átalakította a választási törvényt, így ezentúl egy-egy választópolgár nem négy, csak egy jelöltre szavazhat.

Kuvaitot kettészakította egy hatalmi harc, amely a választott parlament és az uralkodó al-Sabah család ellenőrzése alatt működő kormány között húzódik. A konfliktus következtében abbamaradtak a fejlesztési tervek és megbénult a politikai rendszer. Az ellenzék a kormányt hibáztatja a politikai válságért, és figyelmeztetett, hogy a kormány elnyomó önkényuralommá változtatja az országot. „Felszólítjuk a büszke és szabad kuvaiti népet, hogy bojkottálja a közelgő választásokat, egyrészt úgy, hogy ne induljon rajta, másrészt pedig, hogy ne is menjen el szavazni” – áll az ellenzék nyilatkozatában.

Politikai válság Kuvaitban

Szabah al-Ahmad al-Szabah kuvaiti emír október 7-én oszlatta fel a parlamentet, így a kuvaiti alkotmány értelmében hatvan napon belül új választást kell kiírnia. 2006 óta ez a hatodik alkalom, hogy feloszlatják a parlamentet. Az emír péntek esti beszédében bízta meg a kormányt a választási törvény módosításával, szerinte ugyanis ezzel a lépéssel megfékezhetőek az ismétlődő válságok. Állítása szerint az alkotmánybíróság már ki is adott egy rendeletet, amely lehetővé tesz minden szükséges változást az ország választási rendszerében. Továbbá utasította a kormányt, hogy hozzanak létre egy nemzeti választási bizottságot.

A jelenlegi válság „olyan küzdelembe sodorhatja Kuvaitot, amely elpusztítja az egységünket, eltorzítja identitásunkat és a társadalmat darabokra tört csoportokra szaggatja” – mondta az emír a Jazeera információi szerint.

A kuvaiti hatóságok csütörtökön letartóztattak két ellenzéki politikust, harmadik társukat pedig kihallgatták, mert megjegyzéseikkel a hatóságok szerint kritizálták az emírt. A korábbi parlamenti képviselők hétfőn mintegy ötezer ember előtt mondtak beszédet, amely után a tüntetők a parlament közelében rohamrendőrökkel csaptak össze. A képviselők letartóztatása újabb tüntetéseket váltott ki Kuvaitban. Péntek este közel ezer ember gyűlt össze a fővárosban az ellenzéki politikusok szabadon engedését követelve. 

Lorencsics Emese

Friss hírek