Tárgyalóasztalhoz ül az EMNP és az MPP

Csütörtökön összeül az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) tárgyaló delegációja, hogy megvitassa a két párt esetleges együttműködését a december 9-i romániai parlamenti választásokon – jelentette be Toró T. Tibor, az EMNP elnöke.

Toró elmondta, tegnap elvi kérdésekről folytatott megbeszélést Marosvásárhelyen Biró Zsolttal, az MPP szombaton megválasztott elnökével. Ekkor rögzítették a két párt tárgyaló delegációjának a csütörtöki tárgyalását. Toró úgy nyilatkozott, az elvi megbeszélésen az derült ki számára, hogy az MPP független jelöltek támogatásában látja annak a lehetőségét, hogy képviseletet szerezzen a román parlamentben, az EMNP viszont pártként indulna, és a hat képviselői és három szenátori körzetben szerzett győzelemmel teljesíthető alternatív küszöb átlépését tűzte ki céljául – írja a Krónika.

„Azt hiszem, hogy a két párt által javasolt megoldások összeegyeztethetők” – nyilatkozta Toró T. Tibor. Az EMNP elnöke hozzátette, pártja hosszú távra próbál berendezkedni, és nemcsak ezen a választáson kívánna együttműködni az MPP-vel. „Meg kell találnunk a közös cselekvés lehetőségeit, és ha sikerül a bennünk létező előítéleteket lebontani, akár egy közös struktúrában is folytathatjuk az együttműködést. Ennek bármilyen változata egyelőre nyitva áll előttünk” – nyilatkozta Toró T. Tibor.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke egyébként tegnap azt nyilatkozta Kolozsváron, leghamarabb a parlamenti választásokat követően jöhet szóba az együttműködés az MPP-vel. „Csak az RMDSZ ernyője alatt lehet összeállítani az MPP által javasolt nemzeti válogatottat, hiszen jogilag a koalíciós indulás esélye már elúszott” – szögezte le a szövetségi elnök.

Szerinte az MPP már a 2016-os választásra készül tulajdonképpen, amikor nemzeti válogatott összeállításáról beszél. Kifejtette: a többi erdélyi magyar pártnak nincs esélye bejutni a romániai törvényhozásba, választási indulásuk legföljebb arra lehet jó, hogy 2-3 mandátumot veszítsen az RMDSZ a román pártok javára. Kelemen Hunor ugyanakkor üdvözölte Biró Zsolt megválasztását az MPP élére. A polgári alakulat országos tanácsának  szombati döntései közül szerinte az a legfontosabb, hogy az MPP megőrzi szervezeti önállóságát.

Kitekintő / Krónika.ro

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »