Biden kontra Ryan: kemény ütközet volt

Csütörtök este Denville-ben került sor az alelnökjelöltek televíziós vitájára Joe Biden demokrata, és Paul Ryan republikánus politikus között. Az elnökhelyettesek megmérettetése hagyományosan kisebb téttel bíró esemény, de a jelenlegi szoros állás miatt a helyzet megváltozott. Bidennek feledtetnie kellett Obama gyenge teljesítményét Romney ellen, míg Ryan feladata a republikánusok újabban meglódult szekerének pályán tartása volt. A vita során egyértelműen kirajzolódtak a két párt politikája közötti különbségek mind a gazdaság, mind a külpolitika területén.

A felek kemény kritikákat fogalmaztak meg partnerük elképzeléseivel szemben, így egy igazán intenzív és feszült légkörű vitát láthattak a nézők. Biden igyekezett élni az Obama által kihasználatlanul hagyott lehetőségekkel, így felvetette Romney nagy port kavart kijelentését is, mely szerint az amerikai állampolgárok 47%-a az államon élősködik. Biden szerint ez jól mutatja, hogy Romney és pártja érzéketlen a nehéz anyagi körülmények között élő amerikaiakkal szemben. Ryan a republikánus elnökjelölt védelmében egy kevéssé erős érvet tudott felhozni, nevezetesen, hogy jelöltje 100%-ban az amerikai állampolgárokkal van, de a mondanivalót nem mindig sikerül elsőre a legtökéletesebb formába önteni – kijelentését enyhe kacaj fogadta a nézőtéren. Biden igyekezett minden kínálkozó alkalommal belekötni ellenfelébe, többször félbeszakította vitapartnerét, olykor gúnyosan mosolygott rajta. Ryan végig igyekezett higgadt maradni, elsődleges szempontként szem előtt tartva, hogy nem szabad komoly hibát vétenie.

A külpolitikai szekcióban terítékre került az amerikai követséget ért támadás Líbiában, valamint Irán atomfegyverkezése és az afganisztáni kivonulás kérdése. Ryan az Obama adminisztráció kudarcát látja a szeptember 11-én J. Christopher Stevens nagykövet és másik három amerikai állampolgár halálát okozó líbiai terrortámadásban. Emellett a demokrata kormánytól határozottabb fellépést vár el Iránnal szemben. Biden az Obama adminisztráció érdemeit emelte ki, és megerősítette a 2014-es afganisztáni kivonulást, amellyel jelentősen csökkennek majd a védelmi kiadások. „ Süket duma” – vágott közbe a demokrata politikus, reagálva Ryan kijelentésére, mely szerint a védelmi kiadások csökkentése meggyengíti az Egyesült Államokat.

Az idősek egészségügyi ellátásával kapcsolatban körvonalazódott talán a legélesebb nézeteltérés a felek között. A jelenlegi rendszer kritikája mellett Paul Ryan felvázolta a republikánus alternatívát, melynek értelmében az állampolgárok a jogosultsági korhatárt elérve választhatnak a Medicare (állami biztosítás), illetve egyéb privát egészségbiztosítók között. A saját egészségbiztosítási terv kiválasztása után a rendszer finanszírozza az alapellátást, és jövedelemtől függően további szolgáltásokat. A magasabb bevétellel rendelkezőknek kevesebb jutattást, míg a rászorulóknak akár teljes ellátást, térítésmentesen.

Ryan az Obama adminisztráció 2009-es gazdasági mentőcsomagját kritizálta, azonban kellemetlen helyzetbe került, mert Biden két olyan levélről is beszámolt, melyben ellenfele a demokraták segítségét kérte, hogy az ő állama, Wisconsin is részesedjen a támogatásból. A demokrata politikus a gazdasági recesszió kialakulásáért a republikánusokat is felelőssé teszi, akik szerinte asszisztáltak a válság kialakulásához, a kormány javaslatait pedig gondolkodás nélkül vetették el, esélyt sem hagyva a változtatásokhoz.

A vita kimenetele nem volt olyan egyértelmű, mint az elnökjelöltek esetében. Kétségkívül Biden volt az aktívabb, azonban ellenfele állta a támadásokat, kimért válaszaival pedig tartani tudta a lépést a demokraták alelnökjelöltjével. A korábbiaknál nagyobb téttel bíró alelnökjelölti vita hatása az elkövetkező napok közvéleménykutatásai alapján mérhető majd majd fel. Ám mivel Ryan nem vétett szarvashibát, valószínűsíthető, hogy a republikánusok lendülete sem törik majd meg.

Szabó Dániel

Friss hírek