Újabb mészárlás Nigériában, ezúttal a katonaság a hunyó

Nigériai katonák több, mint 30 civilt lőttek le az ország északkeleti részén fekvő Maiduguri városában. A mészárlás azután történt, hogy bombatámadás érte a katonák konvoját – írja az al Jazeera a kórházban dolgozó nővérekre hivatkozva. Az ápolók a civil ruhás áldozatok mellett öt katona holttestét is látták. A katonaság tagadja az atrocitást, közleményük szerint a tűz az ellenük irányuló bombatámadás következtében lobbant fel.

A gyilkosság nagy valószínűséggel tovább fokozza majd a lakosságban felgyülemlő feszültséget, melynek oka többek közt a számos ellenőrzőpont, a biztonsági erők által elkövetett visszaélések és a veszély, hogy a katonák a szélsőséges iszlamista Boko Haram elleni hajszában esetlegesen őket is megölhetik. Az AP hírügynökség helyszínen járt riportere nem látott bizonyítékot a mészárlás helyszínén, mely fegyverekre vagy az iszlamista csoporthoz való tartozásra utalt volna. „Megölték az egyik katonatársunkat! Nem volt más választásunk!”– kiáltotta az egyik helyszínen tartózkodó, magát meg nem nevező katona. A BBC cikkében megemlíti azt is, hogy a katonák nem elégedtek meg a mészárlással, hanem felgyújtottak 50 épületet is, melyek között lakások és üzlethelyiségek is voltak.

Maiduguriban a Boko Haram terrorista szervezet jelenléte miatt fokozottan járőröznek a biztonsági erők. 2010 óta a szervezethez köthető gyilkosságok száma az 1400-at is elérte. Az áldozatok között muszlimok, keresztények, katonák és a biztonsági erők tagjai is megtalálhatóak. A mostani eset és a hónap elején 25 emberéletet követelő mészárlás, melyet nagy valószínűséggel a terrorista szervezet követett el, csak olaj a tűzre, hiszen a lakosság a szenvedő alanya bármely oldalról jövő támadásnak.

Bognár Bálint

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »