Görög távozásra készül Hollandia

Hollandia nem tétovázik: az ország megkezdte az előkészületeket a görögök esetleges távozására az eurozónából.  A holland Volkskrant értesülései szerint az Athénban tartózkodó diplomaták számos vészforgatókönyvet elkészítettek, sőt a legnagyobb állami cégekkel találkozókra is sor került. Ezen forgatókönyvek megléte ugyanakkor rendkívül bizalmas információ, hiszen a holland külpolitika mindvégig kiállt Görögország tagsága mellett, nem beszélve arról, hogy a spekulációk erősödése mindkét ország gazdaságának árthat.

Az ING korábbi felmérései alapján a görög távozás és az eurózóna esetleges  összeomlása soha nem látott recesssziót idézhet elő Hollandiában, nem beszélve az elvesztegetett eurómilliárdokról.  A felmérések alapján a teljes összeomlás több mint 300 milliárdnyi, míg a görög kilépés „mindössze” 20 milliárd  veszteséget jelentene az országnak.  Szeptemberben a holland  kormány úgy vélekedett, hogy amennyiben a görögök elhagyják az euroövezetet, a károkkal még el tudnának számolni, nem vezetne megoldhatatlan problémákhoz. Ugyanakkor félő, hogy amennyiben a domino effektus előáll, az Hollandia számára is komoly gondot jelentene.

A holland pénzügyminiszter, Jan Kees de Jager korábban elmondta, hogy senki nem kívánja a fizetőeszköz megszűnését ugyanakkor minden eshetőségre fel kell készülni, így arra is, hogy az eurózóna jóval kisebb lesz. A rendkívül óvatos fogalmazás ellenére a politikus vezetésével megannyi tanulmány és tervezet készült el a monetáris unió bukásával kapcsolatban.

Az ország miniszterelnöke hasonlóan vélekedik. Mark Rutte előzőleg már hangot adott a görögökkel kapcsolatos kételyeinek, amikor az elnöki vita során kijelentette: „ Már kétszer segítséget nyújtottunk Görögországnak.  Elég volt.  Lehetséges, hogy elkerülhetetlen a kilépés. Ez Görögország döntése. A bajban levő országoknak  minden tőlük telhetőt meg kell tenniük, ha ez nem következik be, nem számíthatnak mások támogatására”. Sokan kritizálták Ruttet, hiszen korábban már tett hasonló kijelentéseket,ennek ellenére továbbra is segítette az országot. Megválasztása után úgy tűnik újból görög távozást sejt, hiszen ezúttal tényleges lépésekre is sor került a kormány részéről.

Az állam a nagyvállalatokkal való találkozókat feltehetőleg kora ősszel tartotta, ahol a cégek megkapták a szükséges információt és útbaigazítást arra az esetre, ha Görögország távozni kényszerül az euroövezetből. A lap információi szerint a vállalatoknak elsősorban az új valutával való kereskedelemre kell felkészülni, ami rendkívül nagy kihívást jelent.

A diplomaták egyike szerint az államvezetés szándékosan nem akar ezekről a lehetőségekről beszélni, hiszen a pánik eluralkodásának beláthatatlan következményei lehetnek.  Eközben a görög statisztikai hivatal legfrissebb becslései arra engednek következtetni, hogy az ország gazdasága a véltnél is rosszabb állapotban van, így a holland félelmek nem alaptalanok. Ennek ellenére a holland külügyminisztérium nem kívánta kommentálni a  Volkskrant értesüléseit.

Tamara Judi

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »