Ausztrália újranyitja új-guineai menekülttáborát

A keddi alsóházi döntést követően szerdán az ausztrál szenátus is elfogadta azt a törvényt, amely lehetővé teszi Ausztrália számára, hogy újra megnyissa a nyolc évvel korábban bezárt menekülttáborát a Pápua Új-Guineához tartozó Manus szigetén.

Az ausztrál kormány az illegális bevándorlók növekvő száma miatt indította újra a korábbi vezetés által befejezett „Csendes-óceáni Megoldás” nevű programot. Ennek révén a pápua új-guineai Manus szigete mellett Nauru szigetén nyitják meg újra a menekülttáborokat. A program Chris Bowen bevándorlásügyi miniszter szerint már sikeres, ugyanis korábban nem látott mértékben utaznak haza vagy fordulnak vissza illegális bevándorlók. A program kapcsán emberi jogi szervezetek és az ENSZ is aggodalmát fejezte ki.

Az előző „Csendes-óceáni Megoldás” programot 2001-ben indította a konzervatív John Howard kormánya. Jogvédő csoportok kritizálták a naurui és manusi táborokban tapasztalható körülményeket, a menekültek elégedetlensége pedig több esetben zavargássá eszkalálódott. Kevin Rudd (Munkáspárt) 2007-es kormányra kerülését követően zárta be a menekülttáborokat, majd a jelenlegi miniszterelnök, Julia Gillard heves vitákat folytatott az újbóli megnyitásról.  

Földi Bence

Friss hírek