Ukrán miniszterelnök: nem érvénytelenítik a nyelvtörvényt

Nem érvénytelenítik az ukrajnai kisebbségek anyanyelvhasználatát megkönnyítő új nyelvtörvényt – szögezte le Mikola Azarov ukrán miniszterelnök kedden Odesszában.

A kormányfő hozzátette, hogy várhatóan a jogszabály alkalmazását elősegítő technikai módosításokat végeznek csak a törvényen. „Ezek azonban nem érintik az embereknek azt a jogát, hogy anyanyelvükön kommunikálhassanak” – szögezte le Azarov.

A kormánypárti képviselők által előterjesztett, heves vitákat kiváltó új nyelvtörvényt – amely alapján a kisebbségek hivatalosan is használhatják anyanyelvüket azokban a közigazgatási egységekben, ahol arányuk eléri a tíz százalékot – Viktor Janukovics államfő augusztus 8-án úgy írta alá, hogy egyúttal utasította a kormányt, tökéletesítse a jogszabályt.

Az ellenzék elsősorban azért ellenezte a jogszabályt, mert általa az orosz nyelv csaknem a fél országban – Ukrajna 27 megyéje közül 13-ban – lehet regionális nyelv, amivel tulajdonképpen második államnyelvvé válik, visszavetve az ukrán nyelv fejlődését és elterjedését az országban. Az oroszt becslések szerint Ukrajna lakosságának több mint fele használja a mindennapi érintkezésben.

Kitekintő / mti.hu

Friss hírek