Új elnök után új miniszterelnök Szomáliában

Hassan Sheikh Mohamud, Szomália új elnöke Abdi Farah Shirdon Saaid-ot nevezte ki az ország miniszterelnökének. E lépés az ország konfliktusokkal terhelt utolsó 20 évének egyik legnagyobb jelentőségű döntése, áll az al Jazeera cikkében.

A politikai életben újnak számító Saaid eddig sikeres üzletemberként tevékenykedett a szomszédos Kenyában, felesége egy befolyásos szomáliai békeaktivista, Asha Haji Elmi. Egy nyugati diplomata szerint Saaid az elnökhöz hasonlóan a hírhedten illékony szomáliai klánpolitika felett áll, így kinevezésének hírét a külföldi kormányok valószínűleg pozitívan fogják értékelni. Az allAfrica hírportál szerint Saaid ígéretet tett a korrupció elleni küzdelem, a hatalommal való visszaélés, valamint a korábbi kormányzatokra jellemző belső feszültségek leküzdésére.

Az elnököt, Hassan Sheikh Mohamudot, aki a politika világában maga is újnak számít, egy hónapja nagy meglepetésre választották meg titkos szavazáson. Támogatói üdvözölték a választás eredményét, remélve, hogy az új államfő elhozza az áttörést az országot 1991 óta bénító harcok és anarchia elleni küzdelemben.

Bognár Bálint

Friss hírek