Haladékot és pénzt kap Portugália

Portugália egy év haladékot kap államháztartási hiányának 3 százalék alá szorítására – döntöttek az európai uniós pénzügyminiszterek keddi luxembourgi ülésükön, és jóváhagyták a hitelprogram következő részletének kifizetését is.

A tanács soros elnöki tisztét betöltő Vászosz Szhiarlisz ciprusi pénzügyminiszter az ülés utáni sajtótájékoztatón ismertette, hogy Portugáliának jövőre a hazai össztermék (GDP) 5 százalékára, 2013-ban 4,5 százalékára, és végül  2014-ben 2,5 százalékára kell leszorítania az államháztartás hiányát. Az uniós pénzügyminiszterek tanácsa 2 milliárd euró kifizetéséhez is hozzájárult, miután a trojka végzett az ország reformprogramjának immáron ötödik felülvizsgálatával.

Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági kérdésekért felelős tagja, aki szintén részt vett a tanácskozáson, üdvözölte a tanács döntéseit, és kifejtette, hogy a portugál reformfolyamat a kihívásokkal teli környezet dacára jó úton halad. A biztos egyúttal felhívta a portugál politikai erőket, hogy működjenek együtt az ország helyzetének megoldásában.

MTI

Friss hírek