Iszlámellenes film – Luxemburg nyugodt maradt

A Közel-Keleten és Európa számos pontján is tüntetések zajlottak  a  Muszlimok ártatlansága című film miatt. A rendező Mohamed prófétát  gazemberként, az iszlámot pedig destruktív vallásként ábrázolta. Az információs társadalomnak köszönhetően a film eljutott a világ valamennyi muszlim közösségéhez, beleértve Európát is.  Párizsban tüntettek az amerikai nagykövetség előtt, 150 embert előállítottak. Luxemburg azonban nyugodt maradt.

Francois Biltgen kommunikációs és média ügyekért felelős miniszter szerint a szólás-és vallásszabadság megléte elengedhetetlen,mindkettő rendkívül szilárd Luxemburgban, vallási alapú megkülönbözetésnek pedig nyoma sincs. A Wortnak adott interjújában elmondta, hogy mivel a vallási ügyekért is felel, az iszlámellenes videó által kiváltott indulatok nem lepték meg. 

Szerinte a médiának felelősséget kéne vállalnia  minden olyan anyagért, ami indulatot, erőszakot gerjeszt vagy akár ennek a lehetőségével él. Mindezek ellenére Biltgen kifejezte abbéli örömét, hogy országában nem voltak megmozdulások.  „Fontos, hogy a szociális szolidaritás érdekében békés, toleráns és mindenek előtt tiszteletteljes vallási párbeszédet valósítsunk meg Luxemburgban”-nyilatkozta.

Az országban a muszlimok száma Jugoszlávia megszűnése után a duplájára nőtt, feltehetőleg több mint tízezren élnek az állam területén, és ennél is többen dolgoznak luxemburgi munkahelyen. Ma hat mecset áll rendelkezésükre, az ország vallási összetétele ugyanakkor nem ad okot aggodalomra. A római katolikusok aránya még mindig kiemelkedően magas, mintegy 90 százalék. 

Ennek ellenére Luxemburg mindent megtesz, hogy a vallási vagy etnikai alapú konfliktust elkerülje,s az eddigi eredményekre nem lehet panasz. Az Oktatási Minisztérium elérte, hogy a diákok számára bevezessék a vallási és erkölcsi tanítás című tantárgyat, ami a Biltgen által magasztalt vallások közti párbeszédre koncentrál , és a nem keresztény vallások értékeit ismerteti a fiatalokkal. Szintén a feszültségek enyhítésére szolgál, hogy az oktatási rendszer lehetővé teszi a három nyelven történő tanulást, így könnyítve a társadalmi beilleszkedést .

Szintén meghatározó, hogy 2009 január elseje óta törvény írja elő a kettős állampolgárság intézményét az országban. Biltgennek nagy szerepe volt a kritériumok kidolgozásában, amelyek értelmében a hét éve Luxemburgban élők-megfelelő nyelvi és állampolgári ismeretek birtokában-igényelhetik az állampolgárságot. Az igény erre rendkívül nagy, hiszen a majd félmilliós lakosság mintegy 42 százaléka külföldi, s ezzel Luxemburg áll az élen az európai kisebb nemzetek sorában.

Tamara Judi

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »