Amerikai támogatással harcolnak az al-Kaida ellen Jemenben

A CNN értesülései szerint a fegyvereseket gépjárművükben érte a halál az összesen három különboző csapás során Shabwa tartományban. Egy találat sikertelennek bizonyult, de a másik kettő elérte célját. 2011 óta gyakorlatilag több tartományt fegyveresek kontrollálnak, de a jemeni hadsereg azóta több száz militáns személyt likvidált.

Az amerikai kormányzat májusban a szomszédos Abyan tartomány megtisztítására tett lépéseket, amely szintén robotrepülőgépes támadásokra alapult. A fegyveresek kormányzati épületeket, a törzsek pedig gáz- és olajvezetékeket robbantanak fel a különböző éredkcsoportok által megosztott országban. Az állam a hatalom visszaszerzéséért küzd.

Ali Abdullah Száleh elnököt hivatalában követő Abdu Rabbuh Manszúr al-Hádi államfő szövetséget vállalt az USA-val az „al-Kaida az Arab-félszigeten” elnevezésű terrorszervezet ellen. A dróncsapásokat saját bevallása szerint egyenként személyesen hagyja jóvá. A lakosság körében viszont felháborodást kelt az akár ártatlan civilek halálával is végződő légi támadás. Jemeni jogászok elítélték a törvényen felüli ítélkezés ezen formáját.

Eközben a mai napon az USA Külügyminisztériuma bejelentette, hogy az Anszár al-Saría jemeni terroristacsoportot hivatalosan is az al-Kaida fedőszervezetének tekinti, ami a terrorista sejt megújulását vetíti előre.

Éva Ádám

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »